6 съвета от NASA как да се насладим на Персеидите

Живот Новини Под небето

Ще станем свидетели на най-красивото небесно шоу за годината

Тази нощ предстои пикът на най-интензивният метеорен поток Персеиди. През максимума ще можем да наблюдаваме между 60 и 80 “падащи звезди” на час. Според данни на НАСА потокът ще се движи със скорост от около 60 км/сек., или около 250 пъти по-бързо от реактивен самолет.

Ето няколко съвета от NASA, които ще ви помогнат да се насладите максимално на невероятно красивата гледка, която се очаква тази нощ на небето:

– Излезте далеч от градовете и осветените места, намерете място, откъдето ясно да виждате небето – по възможност без облаци, разбира се.

– Потърсете с поглед най-тъмния участък в небето – метеорите могат да се покажат навсякъде над вас.

– Запасете се с търпение, наблюдавайте поне половин час. Би ви било по-удобно, ако си вземете сгъваем стол, чиято облегалка се мести назад – за да сте в полулегнало положение.

– Забравете за телескопи и бинокли – скоростта на Персеидите е висока и с уреди може да изпуснете повече, отколкото да уловите.

– Рейте погледа си свободно, не се вторачвайте в една точка. Отпуснатото невъоръжено око ще забележи по-бързо всяко движение по небето.

– Избягвайте да поглеждате към мобилния си телефон и всякакъв друг източник на светлина. Ще попречат на настройката на очите ви за нощно виждане. Ако трябва да видите нещо на Земята, използвайте червена светлина.

Източник: обекти

Image credit: DavidKinghamPhotography

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.