ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

За първи път в Пловдив- ездачи стрелят с лък в движение в Лаута

Готи атакуват града от север, но приятелски

Мултиепохалния фестивал  „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ ще се проведе на 15 и 16 юни

Стрелба с лък от кон, акробатика върху жребец, коване на стрели и ножове, средновековни екзекуции и търговия с роби. Това са само част от акцентите в програмата на двудневния фестивал „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който ще се проведе на 15 и 16 юни в парк Лаута.

Траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоностните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението ще спретнат лагери под дърветата в зелената зона и ще покажат лицата на различните епохи. Над 200 ще са участниците в събитието, организирано от Сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие“ – Пловдив, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна, Сдружение “Дукс Антика” – Свищов. Възстановчици от цяла България ще дойдат в Лаута и в рамките на два дни ще представят бойни техники и доспехи от различните епохи, средновековна кухня, занаяти и изкуства. За фестивала идват и техни колеги от Франция и Англия.

Акцентът в кулинарната програма е среща на различните традиции в храната от миналото. Ще представим ястия от всички култури, обясни Петя Крушева, която ще готви средновековни гозби в полеви условия по време на фестивала.

Димитър Спасов и колегите му от Свищов ще атакуват Пловдив от север. Ще се опитаме да разбием една традиция. Колкото пъти в Пловдив от север са идвали готи, толкова пъти градът е страдал много. Този път идваме приятелски, намигна той. Възстановчиците от сдружение “Дукс Антика” – Свищов ще влязат в ролята на отряд готи, които служат на Римската империя. Ще направим пазар на роби. Ще убием показно двама-трима човека, усмихна се Спасов.

Фестивалът ще е мултиепохален. Пловдивчани ще видят траки, римляни, късна античност, ранно средновековие, късно средновековие, филипополско херцогство, хайдутство, Възраждане, Освобождение, Съединение. Ще пресътворим цялата история на Пловдив, каквато е позната. Ще демонстрации по стрелба с лък от кон и сечене със сабя от кон. Конете идват от Мъглиж и София. Тук ще дойде Нина Янкова, която е шампион по стрелба с лък от кон. Ще представим и гимнастика върху седлото, обясни Жасмин Първанов.

Посетителите ще преживеят хилядолетната история на Пловдив, запознавайки се с неговата история, култура, бит и традиции. Ще наблюдават как майсторите грънчари са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите – шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Ще бъдат показани древни занаяти – плъстарство, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще представи пред своята публика и съвремието на града чрез талантливите си деца, водени от световноизвестния музикант и педагог проф. Мичо Димитров. Децата, лауреати на международни награди, ще впечатлят посетителите на фестивала с изпълненията си, спечелили сърцата на музикални специалисти по целия свят. Спортен клуб „ЕРА“ ще представят древен тракийски обичай, а учениците от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще изградят арт инсталация. Окситанска, ренесансова, гайдарска и българска народна музика ще допълнят усещането за уникалност на фестивала.

„Образование чрез игра, включването на различни общности и извеждането на културна програма в кварталите са сред приоритетите на столица на културата“ казва за фестивала артистичният директор на “Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина