ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Една година Виц дуели в Пловдив (ВИДЕО)

С тридесетото издание на „Виц дуели“ днес в Пловдив ще отбележим една година от страта на формата. Шоуто ще е във Винтич Хаус от 20:00 часа на 01.11.2019 г.

Ето какво разказват създателите на първите по рода си в световен мащаб „Виц Дуели“.

Вицът възниква отдавна, като осмиване на политиката и прераства в глобално средство за забавление. В световен мащаб няма формат, който да лансира вицовете. Ако ги съпоставим със стендъп форматите, ще видим, че в стендъп формата изисква предварителна подготовка. Вицът за сметка на това е много по първичен и саможив. Той се самопровокира и развива в среда. Тоест, когато някой ви разкже виц, вие се сещате за друг.

Съществуваме от една година и имаме зад гърба си  над тридесет  събития из цялата страна, във Варна, Пловдив, София, Бургас, Стара Загора, Монтана, Габрово. Имаме брандирани стоики,аврорска музика, авторски награди, разполагаме със страница във фейсбук и благотворителна група за вицове. Има ли сме участници от 8 г. до 82 г.! Били сме партнъори на различни фестивали и събития в сферата на забавата, като „Благолаж“ и др.

 

Имаме награди за майсторско разказване на истории. Жури са ни били различни хора от културния живот на България, някои от тях са: Мила Роберт, Иво Аръков, Китодар Тодоров, екипът на „Няма Кво“, Ованес Торосян, Веселина Бабаджанкова, Стенд ъп артистите от „Инсайд Джоукс“, Драго Симеонов, Шкумбата, Георги Сгуров, Стефан Щерев, Димитър Димитров Капитана, Благой Бойчев от театър Реплика, Весела Бонева, Георги Пеев от Замунда Банана бенд, Клоунът Кени, Актъорът Васил Караманлиев, Боро 1, Тодор Ценков Батката и др.

Ние разполагаме с малък, но компактен екип, с който работим през времето:

Режисъор на формата е Александър Събев, който отговаря за конструкцията и формата.

Консултант за вицове е научния работник в БАН, който прави анализи за конструкцията и история на виц и помага при предварителния подбор Григор Григоров.

Журналистът и писател Ангел Иванов, се занимава с изготвянето на материалите за преса.

Двамата водещи на събитието са професионални актъори:

Даниел Пеев-Дънди – Завършил НАТФИЗ в класа на проф. Данаилов. Работи в БНТ и Народния театър, постоянно може да  го наблюдавате на малкия екран по различни телевизионни проекти.

Илия Виделнов – Завършил НАТФИЗ в класа на проф. Марков. Работи в Театър София, организира различни събития и продуцира представления.

Какво са виц дуели?

Това са първите и единствени по рода си дуели с вицове. Вицът е основата на българската сатира и хумор. Именно заради вица и забавната му природа в българската литература възникват произведения като „Бай Ганъо“, герои като „Нане и Вуте“ и др.

Виц дуели е интерактивно събитие, което провокира хората да се изправят в надпревара, кой е най-добрия разказвач на вицове. Това решава жури, което е на ротативен принцип и е изградено от популярни хора.Те разполагат с червен и жълт картон, за прекомерна употреба на самоцелна циничност или език на омразата.

Всеки от записалите се за участие, които са максимум 8 на брои, се изправя срещу своя опонент в няколко кръга. Те разиграват помежду си познатата система на директните елиминации (уау, като на световно!) – четвъртфинали, полуфинал и ГОЛЯМ ФИНАЛ. Всеки участник във всеки кръг разполага с три вица, за да убеди журито и публиката, че е по-добър разказвач. Журито определя един победител от кръга, който да продължи в следващия кръг, срещу друг победител. Най-добрият разказвач печели каса бира, приз „Душата на компанията“ и статуетка „Златна рибка“.

Всеки взел  участие във „Виц Дуели“ получава утешителна награда по едно питие, за безстрашието си да се качи на сцената.  Събитието е с времетраене три часа, като протича в няколко етапа:
Първи етап: Двамата водещи предразполагат публиката по предварително подготвена художествена форма.
Втори етап: Представяне на жури. Всеки от журито разказва вицове, за да се представи. Следва представяне на специалните гости (те също се представят с виц).
Трети етап: Начало на самите дуели; Директни елиминации; Награждаване на победителите.
Четвърти етап: Отворен микрофон за вицове и закриване на събитието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина