ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ИзбориНовини

Германия с най-много депутати в ЕП

Германия е страната, която изпраща най-много представители в Европейския парламент – 96. В секциите в неделя беше спокойно, защото голяма част от германците вече са гласували по пощата, съобщава Mediapool.

Очаква се до половин час Християндемократическия съюз (ХДС) да обявят победата си на изборите за Европейски парламент в Германия. Битката за второто място се оспорва между Германската социал-демократическа партия на канцлера Олаф Шолц, Зелените, както и крайнодясната „Алтернатива за Германия“, за която се предполага, че ще вземе гласовете на най-младите – 16-годишните, които за първи път гласуват в Германия, предава БНТ.

Социолози предричат победа за консервативния блок ХДС/ХСС. В битката за второто място участват лявоцентристката ГСДП, зелените, които са част от управляващата коалиция в Германия, и крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Въпреки поредицата скандали, в които беше замесена партията, опасенията са, че именно тя привлича вота на 16 годишните. Те имат право да участват във вота за първи път. Според Карло, успехът на крайнодесните се дължи на умелото използване социалните мрежи.


Броят на евродепутатите, които ще бъдат избрани във всяка страна на европейските избори през 2024 г., е следният:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина