ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Прекратяват кандидатстването за саниране в Пловдив

Министърът изпратил депеша да не се приемат нови заявления от блокове, докато не се приключи с одобрените проекти

Сиенит започнали саниране в „Южен“ без издадено строително разрешително

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков е изпратил писмо до общината и районните кметства да се прекрати приема на нови заявления от етажните собствености за саниране на жилищни блокове по националната програма за енергийна ефективност. Писмото е пристигнало преди 3 дни, съобщи днес кметът на район „Южен” Борислав Инчев.

Министерската депеша е с мотив, първо да се приключат дейностите по одобрените вече проекти и след това да се види какъв е наличният ресурс, за да се пристъпи към нови заявления. На територията на цялата страната са сключени 2012 договора към днешна дата. Докато не бъдат изпълнени те няма как да бъде поет нов ангажимент, включително и финансов, поясни районният кмет. Няма и решение на НС за осигурен допълнителен финансов ресурс.

Процедурите, които вече са започнали по обявените обществени поръчки, ще бъдат завършени, обясни Инчев.

В район „Южен“ нетърпелив изпълнител загради още през миналата седмица подблоково пространство и започна да гради скеле. Жителите на блока се зарадваха, че най-после дългоочакваното саниране ще се случи, но … се оказа, че нещата не са точно така.

Близо декар и половина от градинката около панелния блок на ул. „Братя Шкорпил” 8-10 и днес бе опасана с метална ограда от фирма „Сиенит, спечелила обществената поръчка. Ето как отговори на въпроса на Под тепето „какво се случва“ райкметът:

„Подготвен е за саниране, но сме избързали малко с честването на празника. Все още няма необходимите документи и за това, може би, ще е необходимо тържествата да бъдат отложени за малко.

Мисля, че не е нормално да коментираме предприети действия, които влизат в сферата, да не кажа, на незаконните. Всяка една фирма която претендира, че е работила в сферата, че има съответните познания, е на ясно какви действия трябва да бъдат предприети. Когато в един момент бъдат опънати преградни пана със заградена площ от над 1 декар, почти 1,5, всички трябва да се съгласим, че това не е нормално.

Днес представители на фирмата са  в районната администрация и ще бъда изключително радостен да подпиша разрешението и вече поставените пана да имат съвсем нормален законен статут за разполагане.“

Към момента в район „Южен“ официално са постъпили проекти за 6 блока, които следва да бъдат санирани. Следва да се разгледат документите, ако отговарят на законовите изисквания ще бъде издадено разрешение за строеж, за да може строителите да започнат със строително-монтажните или ремонтните дейности, поясни Борислав Инчев.

По думите му, сега е моментът в който трябва да се работи, тъй като от декември до февруари не е подходящо за полагане на хидроизолация на покрив, топлоизолация и всички останали предвидени дейности. Той пожела строителите вече да успеят да организират работните процеси и да влязат в сроковете, които те са дали по офертите, когато са кандидатствали.

Временно изпълняващият  длъжността главен архитект на Община Пловдив Юлиана Петрова е прехвърлила на районните си колеги правото да разглеждат проектите и да издават строителни разрешения. Писмото, подписано от нея с клеймо 18 юли, е пътувало два дни до районните кметства. Тук е мястото да напомним, че документи по програмата домсъветите подаваха в шестте районни администрации, после всички проекти за по-големите сгради от първа, втора и трета категория се разглеждат в ЕСУТ на голямата община. Накрая строителната дирекция в ресора на зам.-кмета Димитър Кацарски обяви цялостна обществена поръчка.

До този момент в Пловдив има одобрени 23 жилищни блока, но само за половината са избрани изпълнители.  В същото време строителните фирми, които са спечелили процедури, чакат от миналата година да започнат работа по проектите. Според представители от бранша, няма никаква координация, затова Пловдив е на опашката в националната програма.

Писмо от вр.и.д гл.архитект е получено преди два-три дни и в район „Източен“, с което се упълномощава районният архитект да издава строителни разрешителни за одобрените проекти на фирми, потвърди райкметът Николай Чунчуков. По думите му, до момента има един блок с издадено разрешение в района, заяви Чунчуков. Общо 3 жилищни блока в района са с приключили процедури, нито един от тях не е в Столипиново. За блоковете в етническия квартал, които са кандидатствали,  още няма избрани изпълнители. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Блоковете са повече – 51, но са избрани изпълнители за 23.
    Коя точно фирма чакат да е свободна, че да пуснат поръчки за останалите ? Впечатлявящо е, колко е мудна общината

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина