ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЗелен градИзпод тепетоНовини

Какъв Пловдив искат хората?

Източник: Пловдив – град за хората

Това е въпросът, който задава организацията „Пловдив – град за хората“. Вижте какво разказват те за получените резултати от търсенето на отговор сред пловдивчани:

По време на „Капана фест“ ви предизвикахме да попълните празната карта на Пловдив с вашите предложения как нашия град да стане по-добро място за живеене. Вярваме, че всеки пловдивчанин знае най-добре какви са проблемите на квартала му – все пак ежедневно се сблъскваме с изпитанията на градската среда. Малки и големи показаха как мечтаят да видят Пловдив.

Описахме, сортирахме и анализирахме вижданията ви за Пловдив, и ето какво показват те: 

Повечето от отговорилите посочват поне две теми, по които има сериозна нужда от намеса. Някои представят конкретни идеи, като скейтпарк на Младежки хълм, а други фантастичното предложение да има море в града. Нуждата от почивка е обяснима, а за нея говорят и двете предложения за плаж на река Марица.

Прави впечатление, че повече от половината идеи засягат темите за транспорта и озеленяването, което недвусмислено показва къде са основните забележки на пловдивчани. 

Ярко и остро е поставена темата за градския транспорт. Желанието е той да бъде редовен, чист, устойчив, със система за безкондукторно таксуване и с ясни, и точни, разписания. В този дух правят впечатление и няколкото предложения за вечерен градски транспорт, поне до полунощ, както и желанието за градска железница.

Откроява се нуждата от повече велоалеи, които да са в непрекъсната мрежа и да позволяват лесно придвижване в града. Пловдивчани поставят акцент върху липсата на велоалеи в централната градска част, което усложнява велотранспорта изток-запад, както и север-юг в района на централна жп гара.

Във вашите карти най-често виждаме оцветени площи в зелено из целия град и нарисувани дървета. Жители на всички квартали акцентират на озеленяването – да е повече, да не се посяга на съществуващите паркове и да се полага необходимата грижа за тях.

Друга основна тема са тротоарите и желанието да се поддържат в приличен вид, без локви и джвакащи плочки, в състояние, подходящо за майки с колички и придвижване на инвалидни колички. Тук даваме съвет, да се въздържате от паркиране на тротоарите –  те не са пригодени за тежестта на автомобил и това ги разбива.

Забелязваме, че често се споменава реката, с нуждата от поддръжка, осветление и социализиране. Това показва, че Марица трябва да се включи в дневния ред на градската управа и да се започне сериозен разговор за настоящето и бъдещето на реката.

Ясно се очертава и друг важен за пловдивчани проблем – презастрояването. Наред с него, за пловдивчани е важно да се обърне внимание на нуждата от повече паркинги, чешмички, контейнери за отпадъци, градски тоалетни, защита на културното наследство, повече изкуство, спортни съоръжения като скейт паркове и тенис кортове в кварталите. Когато става дума за спорт, никой няма да се изненада от очакването на пловдивчани, да се въведе в експлоатация стадион „Пловдив“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина