ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Кукери изгониха злите сили от Пловдив (СНИМКИ)

Малки и големи се забавляваха с ансамбъл „Тракия“ и символичното обявяване началото на „Винария“ 2017

Млади мъже и жени, облечени в народни носии, кукери, звънтящи чанове и много усмивки – така премина Дионисиевото шествие по главната пловдивска улица. Кукери, гайдари, музиканти и танцьори се събраха в градинката пред Джумая джамия за началото на празничното шествие, а минувачите се спираха и заснемаха с телефони и фотоапарати престарата българска традиция, която има за цел да изгони злите сили от града под тепетата.

Немалко бяха и чужденците, чиито любопитни погледи се бяха вторачили в пъстрите носии, костюмите от кожа и чанове. Любопитството им бе силно провокирано и дори двама японци спираха хората по улицата, за да им обяснят какво точно се случва.

Участие в шествието взеха и най-малките. Четири деца свиреха на гайда, а младо момиче грабна вниманието с уменията си на класическа гайда, която бе изцяло черна. Сред кукерите също имаше деца, предрешени в кожи и с окачени чанове на кръстовете. Те весело подскачаха по главната улица, а след това, спирайки на площад „Стефан Стамболов“ наобиколиха събрала се публика, с пожелания за спорна и здрава година.

На площада пред общината бе дадено и началото на „Винария“ 2017. Обещаната 50-литрова бъчва така и не видяхме, но две по-малки буренца, пълни с руйно червено вино бързо се изпразваха от насъбрала се опашка от желаещи да дегустират новата реколта. Имаше и демонстрация на двата най-страшни кукера, които се будеха по между си, символизирайки битката със злите сили.
Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Тракия“, които зарадваха публиката с музика, песни и танци.

Ощен много снимки можете да видите в КАПАНА.БГ

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина