ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Оставиха 131 хиляди за културни събития с орязване на календара

Клъцнаха по пет хиляди от Нощ на музеите и галериите, Дни на музиката в Балабановата къща , Сцена на кръстопът и кукления фест

Най-силно скастриха бюджета на фестивалите на Александър Митев за улични изкуства- общо 44 хиляди лева

131 хиляди лева бяха орязани от различни събития от културния календар и спестени за допълнително финансиране на проекти и събития през януари с решение на общинския съвет днес. Промяната в така важния документ претърпя промяна в движение този понеделник, като днес той бе предложен с направените корекции и подкрепен от 40 от старейшините. Преди това бащиците изслушаха дебат с откровени словесни престрелки между представителите на творческите гилдии (какво си казаха те и как го приеха политиците, четете по-късно).  Напрежението в пленарната зала между артисти, културни оператори и ръководители на арт институции под тепетата беше огромно. Стигна се до там, че съветниците и кметът да се обърнат към тях с апел за обединение в името на голямата кауза- Европейската столица на културата.

Предложенията на част от опозицията културния календар да бъде върнат за преразглеждане, да претърпи промяна и да бъде гласуван отново, след като се промени методиката за финансиране, не бяха приети. Старейшините приеха така направените на коленце промени в календара, като имаше подозрения, че много от тях не знаеха точно какви са те. 10 хиляди бяха клъцнати от Седмицата на архитектурата на фондация Едно, срещу която бяха почти всички негативни коментари в пленарна зала. Много ощетени са Нощта на музеите и галериите, Сцена на кръстопът, кукления фест Двама са малко, трима са много, Дните на музиката в Балабановата къща и образователната платформа Синдикат- всички те бяха орязани с по пет хиляди лева. Най-големият губещ от пренареждането в календара е Александър Митев и неговите фестивали за улично изкуство- Световното първенство по Бийтбокс и Стрийтмастър, които губят общо 44 хиляди лева. Няколко събития директно са със спряно финансиране- Горещ афиш с…, Пет минути Пловдив на Камен Воденичаров и панорамата Великият Чаплин. Намалени са парите на София филм фест в Пловдив, списание Страница, формата Пловдив Древен и вечен, Лятната сцена в кино Орфей, Пловдив танцува. Двойно е увеличено единствено финансирането на видеофестивала Фасада. Проектът на Емил Миразчиев, който написа #Оставка на входа на общинския съвет след драматичното гласуване, скача от 3 на 8 хиляди лева.  

Тези 131 хиляди лева ще бъдат преразпределени за събития, които са кандидатствали за финансиране в културния календар, но по една или друга причина не са били одобрени. Най-често заради грешна документация, каза Даниела Дженева, председател на комисията по култура, която предложи на сесията промяната в културния календар. Промяна в методиката трябва да има в посока съкращаване на сроковете и облекчаване на критериите за кандидатстване. Като например този за публичност. Тази промяна в методиката ще се случи след обществено обсъждане. Недоволството в културните среди е по една единствена причина- има пари. Лично моето мнение е, че в този си вид календарът не е на 100 процента балансиран. Но трябва да се знае, че някои от големите събития на Пловдив ще бъдат финансирани от фондация Пловдив 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина