ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Дигитализиран културно-историческото наследство в два етапа със 740 хиляди евро

3D скенери в общината и библиотеката събират над 50 хиляди обекта

Поетапно ще бъде дигитализирано цялото културно наследство на Пловдив, съобщи днес зам.-кметът Стефан Стоянов. За целта ще бъдат закупени два 3D скенера, като ще бъдат обособени в два центъра, където ще бъдат използвани по предназначение. Единият ще бъде в общината. С него ще могат да разполагат и археологическият, и историческият, и природонаучният музей. Другият ще бъде инсталиран в Народната библиотека. Така заснетите обекти ще могат да се въртят само с кликане с мишката и да се разглеждат от всички страни, като целта е много повече хора да видят културно-историческите богатства на града. Близо 50-те хиляди обекта, които ще бъдат дигитализирани, са в рамките на проект на стойност 740 000 евро.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. журналистите отразават новините с имената, обявени от властниците. Ако кметовете наричат нещата по един начин, никай няма право да променя тяхните думи. Знаещият да отправи въпроса се към кметчето Стоянов, което е символ на “ културата“ на Пловдив през следващите години.

  2. Една забележка,която отдавна искам да ви направя!Защо авторите на тази статия се правят,че не съществува български аналог на думата дигитализация Ако не я знаете мога да ви я напиша:ЦИФРОВИЗАЦИЯ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина