ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

След 140 дни Пловдив с първия 3D планетариум у нас

Общината инвестира 360 хиляди лева в супер модерното съоръжение
 
Италианската компания Скай Пойнт започва изграждането на първия в България свръх модерен 3D планетариум. Днес представителят на компанията Марко Кузмачини  и кметът Иван Тотев подписаха договора между общината и фирмата за изграждането на съоръжението в Природонаучния музей. Точно след 140 дни новата градска придобивка ще бъде факт и ще посрещне първите си гости. Инвестицията е на стойност 360 хиляди лева с ДДС, като това е най-атрактивната част от тоталната реконструкция на музея, в която администрацията вложи близо 1 милион лева. Скай Пойнт спечелиха обществената поръчка с добра цена и изключително добро предложение. Те ще изградят специален висящ купол, триимзерни витрини и ще поставят 50 седалки на площ от 120 квадратни метра. Съвременното съоръжение ще си съжителства по интересен архитектурен начин с една от най-голямата колекция минерали у нас.
Тази атракция няма аналог не само в България, но и в съседните страни. Технологията, която внедряваме с днешния договор, ще превърне Природонаучния музей в нещо изключително привлекателно, доволен бе кметът Тотев. Планетариумът, който италианците ще изградят, е от най-ново поколение. Точно от този модел в Европа има малко. Компанията има над 500 подобни съоръжения по целия свят, като сега и Пловдив влиза в голямата им карта. Фирмата е с 35-годишен опит. Комплектът върви с 4 базови филма, като екипът на музея ще може сам да произвежда видеопродукция или споделя такава с другите планетариуми на италианците по света.
Скоро ще видите един напълно нов Природонаучен музей. Мащабният ремонт върви с пълна сила. От сградата на практика запазихме само фасадата. Всичко е ново и променено. В момента правим зала за живи пеперуди, а скоро ще открием най-модерния аквариум в България, доволен бе от онова, което се случва в музея директорът  му Огнян Тодоров.
От 3 години чертаят черното бъдеще на Пловдив. Днес отново чухме десетки пъти как градът ще фалира, че едва ли не едва свързваме двата края. А в същото време ние сме отделили близо 1 милион лева за музейна инфраструктура. Нещо, което винаги е било в периферията и за него пари никога не са достигали. Инвестираме там остатъчни средства, защото можем да си го позволим, каза Иван Тотев, малко след като в залата на местния парламент чу десетки пъти как Пловдив ще фалира до няколко години.      

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина