ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Преоткриваме Капана на ONE ARCHITECTURE WEEK

Студенти чертаят тематични маршрути в квартала

Пловдив и гостите на града ще преоткрият Капана в следващите повече от десет дни в ONE ARCHITECTURE WEEK. В седмицата на архитектурата потайностите на района ще разкрие екипът на проекта Възможният Капан. Студентите по архитектура, урбанизъм и социална антропология ви канят да се включите в създадените от тях тематични маршрути на 11, 12 (събота и неделя) и 19 октомври (неделя), и заедно да споделите нов поглед към чаровния пловдивски квартал. Представянето на проекта ще е на 10 октомври, петък, от 17:00 на адрес ул. Хр.Дюкмеджиев 14.

Основна цел на проекта е да предложи нов комплексен подход към цялостни исторически урбанистични структури с богат архитектурен, социален и културен потенциал за целите на бъдещето им развитие – с конкретен обект квартал Капана въз основа на координирани между различни специалности изследвания. Част от изследователската задача е и да се идентифицира потенциала и предизвикателствата пред сценария за превръщането на квартала в градски център на творчески индустрии (creative district). Междинните и крайни резултати от проекта ще бъдат предоставени на екипа на ЕДНО и фестивалите One Design Week, One Dance Week, One Architecture Week, както и на Община Пловдив, за целите на популяризирането му и ползване за потенциални бъдещи проекти.

Събраната в хода на проекта информация ще бъде обобщена, анализирана и на нейна база ще бъдат изготвени проектни предложения от всеки от участващите партньори и специалности:

·         Урбанизъм: концепция за урбанистично развитие на квартал Капана в контекста на идентифицираната основна цел
·         Архитектура: нова/и структура/и в кв.Капана, отчитаща културно-историческия контекст на средата и визията за нейното урбанистично, пространствено и социално развитие
·         Социология: концепция за приобщаване на общностите в бъдещото развитие на територията, предложение за решения на идентифицирани при изследването проблеми
·        Етнология и Социална антропология: възможности за въвличане на традиционни занаяти, похвати, материали и т.н. в съвременни /творчески/ практики, както и ролята на интеркултурния диалог в процеса на усвояване и ползване на наследства.

Цели на проекта са още обогатяването на учебния процес и практически опит на студентите с работа в интердисциплинни екипи, както и участието на авторите в една потенциална реализация на проекта. Изграждането на ефективни форми за интердисциплинно сътрудничество в изследователската дейност на студентите ще допринесат за успешен диалог между експертната дейност и управленската практика на градско ниво.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина