ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

Бачкьори разгневиха кмета- той сваля климатиците от фасадите по Главната, а те монтират

Строителите изкъртиха архитектурен елемент от бившия хотел Берлин, който ще бъде реставриран по снимка от 1934г.

Строителни работници изпилиха нервите на кмета Иван Тотев на старта на реконструкцията на стълбите на Каменица днес. Градоначалникът тъкмо обясняваше пред медиите как администрацията започва масово сваляне на климатиците от фасадите по Главната, когато бачкьор се провеси от прозорец на последния етаж на бившия хотел Берлин и започна да монтира външното тяло за „забраненото” устройство. Като безмилостно забождаше бормашина в лицето на сградата, с което откърти и огромно парче от архитектурен елемент. При все, че постройката е паметник на културата и е общинска собственост. Какво правят тези хора, да им каже някой, че там климатици не трябва да има и няма да има, прекъсна импровизирания си брифинг кмета. Заместникът му Димитър Кацарски се качи при строителите и им каза да приключат с дейностите. А те бяха ангажирани от наематели в сградата, които плащат наем към общината. Само след секунда дюлгерите започнаха да свалят вече монтираните стойки за климатика.

Трябва да е ясно, че по знакови сгради като тази климатици не трябва и няма да има. Категорични и последователни сме в тази си политика, която носи името Чистота на възприятието. Няма да допуснем ориентализиране на Главната- всеки да прави каквото си поиска, да си монтира тенти и всякакви рекламни съоръжения, климатици и други устройства, които загрозяват фасадите. Ще има контрол. Освен климатиците започваме и с кабелите, които висят отвсякъде. Първата стъпка в тази посока ще е в Капана. Там сградите не се виждат от висящи кабели. Засега идеите ни се посрещат с разбиране от собствениците на сгради, с които водим диалог, обяви Тотев.

Бившият хотел Берлин над емблематичното кафене Ален Мак ще бъде реставриран по снимка от 1934г. Скелето вече се монтира, а дейностите стартират още днес, на фасадата откъм 11 август.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина