ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Редки образци на икони, литографии и църковна утвар показват в Археологическия музей

Временна изложба под надслов „Армията на Бога” се откри в Регионалния археологически музей. Изложбата е по случай честването на Международния ден на музеите (18 май) и представя редки образци на икони от X до XX в. (копия и оригинали), литографии (най-ранната от които е от 1809 г.) и църковна утвар, част от колекцията на частен музей „АРЕТЀ“. Сред официалните гости бяха г-н Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ и проф. Димитър Иванов – председател на фондация „Арете-Фол“.

Изложбата е по случай честването на Международния ден на музеите (18 май) и представя редки образци на икони от X до XX в. (копия и оригинали), литографии (най-ранната от които е от 1809 г.) и църковна утвар, част от колекцията на частен музей „АРЕТЀ“.

Една от най-ранните представени икони е копието на керамичната икона на „св. Теодор Стратилат“, Х в. – образец на преславската рисувана керамика (забележително произведение на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава).

Подробности четете в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина