ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Стартира кампанията за прием в първи клас

Заявленията за първо класиране се приемат до 13 юни

Родителите на бъдещите първолаци вече могат да подават заявления за прием в училищата за учебната 2021/2022 г. За пета година приемът за първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез системата за електронно централизирано класиране и записване,  разработената и внедрена от Община Пловдив през 2017 г.

На адрес priem.plovdiv.bg  родителите на децата, родени през 2014 г. , могат да се регистрират и да подадат заявления за участие в първото класиране.  Моментът на подаване на заявлението няма тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен само крайният срок. За първото класиране, което е на 15 юни 2021 година, родителите следва да подадат заявления чрез електронната система до 13 юни 2021 г.

Родителите трябва да обръщат специално внимание на графата с постоянен и настоящ адрес и ако те съвпадат, коректно да го отбелязват в заявлението, в противен случай ще им излиза надпис, че има несъответствие с данните на ГРАО. Ако имат затруднения, могат влязат на сайта във „Въпроси и отговори“ и да зададат писмено питане или да изгледат видеото, което е публикувано в „Ръководство за родителя“, съобщават от общината.

Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да го подадат на хартиен носител по образец (Приложение №1 – Заявление за участие в централизирано класиране за прием в първи клас) своите заявления в срок до 11 юни в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление (по интернет или на хартиен носител). Системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете, уточняват от администрацията.

При подаване на заявлението онлайн от родителите е много важно за участие в класирането заявлението да е със статус „подадено“, а не „чернова“. Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата и родителите следва внимателно да следят всички съобщения в електронната система. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места.

Данните от кампаниите през предходните четири години показват, че наличните свободни места и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен и приемът на децата не зависи от конкретния сбор на натрупаните точки. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация.

Въпреки че за голям брой от училищата събраните точки няма да имат съществено значение, то в системата дава възможност родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявленията за кандидатстване. Статистическите данни ще се променят в реално време според подадените заявления и ще се визуализират в панела със свободни места в менюто „чакащи класиране“.

Повече информация за правилата и критериите за прием родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите „Точки за прием“ и „Нормативни документи“. За улеснение на родителите са публикувани „Ръководство за родителя“ и видеоклип с пример за кандидатстване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина