ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Район „Централен“ внесе за съгласуване в НИНКН проектите за ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и къща „Ламартин“

Проектите за консервация и реставрация на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и на къща „Ламартин“ са внесени за съгласуванe в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, след което предстои издаване на строително разрешение. Това съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Той припомни, че ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, в която учат около 2000 деца, е най-старото училище в града и недвижима културна ценност с категория „Национално значение“.

„Надяваме се да възродим тази емблематична за Пловдив сграда с помощта на държавата“, подчерта кметът на район „Централен“.

Предвидена е реставрация на фасадите на училището, възстановяване и укрепване на мазилките  и декоративно-пластичните каменни елементи, подмяна на покривните покрития и водосточни тръби, реставрационни работи по оригиналната дървена дограма и обков на прозорците и вратите, на интериорните елементи като стълбища, парапети, настилки, стени, тавани, ремонт на санитарните възли и на спортните площадки, реновиране на оградата, на откритите сцени, перголата и фонтана.

Проектът за къщата на Георги Мавриди включва консервация и реставрация на фасадите, възстановяване и укрепване на мазилки и стенописи, дървени елементи и каменна зидария, реставрационни работи по дограмата и по елементи от интериора на сградите – стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи, тавани, ремонт на покривна конструкция и водосточни тръби, както и на санитарните възли.

И за двата обекта са планирани мерки за подобряване на енергийната ефективност, подмяна на ел. и ВиК инсталациите и обзавеждането, възстановяване на дворното пространство, поставяне на мълниезащита, изграждане на охранителна система, инсталиране на видеонаблюдение, пожароизвестителна система, интернет, мултимедия и художествено осветление.

„С реставрацията на къща „Ламартин“, която също е архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник на културата с категория „Национално значение“ , район „Централен“ продължава да съхранява културно-историческото наследство на Пловдив“, коментира Георги Стаменов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Недоизказана остава ФУНКЦИЯТА на къща МАВРИДИ.
    ОТОПЛЕНИЕТО, климатизирането, топлоизолации / саниране?
    Намерението да стане за ЦЕЛОГОДИШНА РЕЗИДЕБЦИЯ = на #КОЙ?
    На показаната фотография ЛИПСВАТ ПРОЗОРЦИТЕ КЪМ ДВОРА на Първи Етаж до входния портик.
    Стеснителен като че ли ущипан г-н зам-кметът; тия Проекти нямат ли си АВТОРИ АРХИТЕКТИ? А?
    МУТРИТЕ …!

    1. ГОРДЕЛИВО ПЕРЧЕЩ СЕ ЗА ПРЕД МЕДИЯ ЧИНОВНИК ЗАПЛАТАДЖИЯ ПРОПУСКА

      1.ДА ПРИЗНАЕ ‘О’Т’Г’О’В’О’Р’Н’О’С’Т’ ЧЕ ЦЕЛИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЕЛСЪВЕТЪТ ЗАНЕМАРЯВАШЕ КЪЩА МАВРИДИ ДО СТЕПЕН КЛОШАРИ ДА ОШУШКАТ ВСИЧКО МЕТАЛИЧЕСКО. ПО ЧУДО НЕ СА Я ОПОЖБАРИЛИ, КАКВАТО Е ПЛОВДИВСКАТА ПРАКТИКА.

      2.ДА СИ КАЖЕ, ЧЕ ИНИЦИАТИВАТА И ‘Ф’И’Н’А’Н’С’И’Р’А’Н’Е’Т’О’ И ТОЗИ ПЪТ НЕ СА НЕГОВИ, А ОТ ФРЕНСКОТО ПОСОЛСТВО (КАКТО ЯПОНЦИТЕ РЕСТАВРИРАХА ЧАСТИЧНО КЛИАНТИ).

      3.ДА СПОМЕНЕ ПОИМЕННО КОИ АРХИТЕКТИ СА КОМПЕТЕНТНИ АВТОРИ НА ПРОЕКТИТЕ, ПРЕДСТАВЕНИ НА НИНКН, НА КОИТО ТОЙ ОТНЕМА ДУМАТА.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина