Подтепето

разследване

12 Май, 2018

Разпердушиниха ръководството на АМТИИ в Народното събрание

Проф. Милчо Василев Министърът на образованието обяви на микрофон в парламента, че в Академията са открити куп нередности

Цари шуробаджанащина, има доказателства за конфликти на интереси

Депутатът Иво Христов: Въпросният ректор е ректор в разрез с всякакви академични изисквания, включително по отношение на пенсионната му възраст

Под етикета за академична автономия всъщност се извършват злоупотреба- финансова, дисциплинарна, заяви народният представител

Българските висши учебни заведения  са се превърнали в особени форми на задружна престъпна дейност, допълва депутатът

Ръководството на АМТИИ и конкретно ректорът проф. Милчо Василев бяха  разпердушинени на последното заседание на парламента. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви от микрофона на Народното събрание, че проверка на МОН във ВУЗ-а е установила редица нарушения. Изявлението му дойде след питане на народния представител от БСП Иво Христов. От отговора на министъра се разбра, че в АМТИИ има шуробаджанащина и конкретни доказателства за конфликти на интереси.

Налагат се спешни мерки за реакция от страна на министерството в Академията, заяви депутатът Иво Христов. Той благодари на министъра за реакцията и назначената от него проверка.

Под етикета за академична автономия всъщност се извършват злоупотреба- финансова, дисциплинарна, властова, за сметка на качеството на българското образование, което меко казано е незавидно. Знам го от личен опит. Факт е, така наречената академична общност е само общност на хартия, каза Иво Христов от трибуната на парламента.

Въпросният ректор е ректор в разрез с всякакви академични изисквания, включително по отношение на пенсионната му възраст- той вече я е надхвърлил, а заема този пост. Факт е, че част от българските висши учебни заведения са се превърнали в лични феолди на самозабравили се местни феодали, които назначават роднини до пето коляно. Това повече не може да продължава така. Факт е, че част от българските висши учебни заведения  са се превърнали в особени форми на задружна престъпна дейност. Трябва да бъдат взети мерки срещу самозабравили се ректори, призова Иво Христов.

Министър Красимир ВълчевВъв всяка една професионална общност имаме неизбежни подобни случаи, каза в отговор министър Вълчев, като подчерта, че не  бива да се генерализира.

Всъщност, резултатите от проверката на МОН в АМТИИ до голяма степен потвърждават всичко това, за което Под тепето единствено пише в последната половин година. Медията ни подаде сигнал до министерството, а констатациите на база сигнала ни са повече от тревожни.  

Какви нередности в Академията констатира проверката на МОН и какво ще се случва с АМТИИ заради тях, четете по-късно!

 • 14 Май, 2018 | Палейчо
  Виолчо, за Виолинчо от телевизията ли говорите? Той не назначи ли любовника си на работа? Ония с нагласения конкурс за оператор? Видени са в неприлична поза в една от стаите на центъра. Сега се заглежда по студентите, това би. Нали го гледам как ни гледа. Джендер!
 • 14 Май, 2018 | лалето
  За това, същото МОН ли става дума, дето премахна Паисий и Алеко от учебната програма? За това МОН, което води последователна политика на опростачване и ислямизация? На него ли ме карате да вярвам?
 • 14 Май, 2018 | Georgi Dimitrov
  Triabva cialoto rukovodstvo da podade ostavka i da se naznachi VUNSHEN izpulniavasht dlujnostta Rektor. Samo togava shte se opraviat neshtata. I semeistvo Slavchevi da ne budat dopuskani do sgradite na Akademiata - mrusnici, opropastiha vsichko! Te stoiat zad tova razchistvane na smetki!
 • 14 Май, 2018 | Виолчо
  И ония боклук с подарената диплома за оператор, преподава там. Ония некадърник Палейката. Всички знаем как му подариха дипломата, колко е бос в работата си и на кой е синче! Дърти партизани! Крепят се взаимно, но балона се спука!
 • 13 Май, 2018 | знайко
  Време беше този шуробаджанашки балон да гръмне. Той и предишния ректор не беше цвете, ама тоя надмина всички граници
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини

22 Юни, 2018

Министър Вълчев: Дали сме предписания на ректора на АМТИИ да отстрани всички нередности

Проверката на КОНПИ още не е приключила    

Дисциплинарните производства срещу двамата преподаватели са прекратени по информация на министъра

Таня Грозданова

Министерство на образованието е изпратило писмени препоръки към ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство  в Пловдив след приключилата проверка, разбра Под тепето. Резултатите от одита са предадени в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, заяви пред наш репортер министърът на образованието Красимир Вълчев. Предписанията към ръководството на АМТИИ са във връзка с одитния доклад на ведомството.  

„Да си махне добавките, допълнителните  заплащания и за всички нарушения, които бяха установени на правилника. Доколкото разбрах той е прекратил дисциплинарните производства към двамата преподаватели,“ уточни министър Вълчев.  

Той добави, че още няма отговор от КОНПИ ...

» повече
14 Май, 2018

Образователният министър за АМТИИ: Роднинските отношения са очевидни

Ректорът на академията сам си е гласувал 150 лева допълнително възнаграждение заради титлата „академик” от БАНИ, която няма статут на научна организация

Министерството няма компетенция да установява конфликт на интереси, но Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество дава възможност за проверка на наличието или липсата на такъв конфликт. Изпратили сме сигнала по компетентност, заяви в Народното събрание Красимир Вълчев

Ширеща се шуробаджанащина и доказателства за конфликт на интереси. Това е констатирала проверката на Министерството на образованието в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство след куп сигнали срещу ръководството на ВУЗ-а, сред които и този на Под тепето. Резултатите от проверката съобщи самият образователен министър Красимир Вълчев от трибуната на Народното събрание, след отправен въпрос ...

» повече