Подтепето

разследване

21 Юли, 2017

Някой в редиците на МВР търгува с шофьорски книжки във време, в което войната по пътищата става все по-страшна

Под тепето участва в акция за разкриване на престъпна схема за фалшифициране на документи

Продавачи на шофьорски книжки в групи за обяви в социалната мрежа срещу хилядарка гарантират регистрация на свидетелството в КАТ

Ден след като бе образувано производството кореспонденцията с продавача изненадващо секна, което навява на мисълта, че в схемата  участва лице, което наистина работи в структурите на МВР

Наш репортер попадна на интересна обява в една от социалните мрежи. Публикацията бе споделена в група за предлагане на стоки и услуги, а предложението, което бе отправено към всички в групата, бе повече от интересно. Лице, представящо се под името Христо Шопов, отправя уникалната оферта за закупуване на шофьорски книжки. Ето какво гласеше и самата обява, която бе изтрита час след публикуването:

„Изготвям шофьорски книжки за всички категории. Цените започват от 1000 лева за категория „В“. Регистрират се в КАТ. Изготвяне на документите до 5 работни дни. Заплащане на две вноски. В началото и при получаване на документите и проверка от страна на получателя. За повече информация пишете на имейл hr.shopov@abv.bg”.

Репортерът ни се свърза с въпросния дилър. Отправи запитване за закупуване на свидетелство за управление за категория „В“ на посочения електронен адрес, а няколко часа по късно получихме следния отговор:

Добър ден. Първо трябва да ни изпратите трите имена, ЕГН, снимка за документи, копие от диплома за основно или по-висока степен образование, както и снимка на Ваш подпис. Във всеки копирен център сканират документи. Пращате ни ги тук, ние започваме работа и на следващия ден ни изпращате парите чрез Moneygram. Ще получите на кое име да ги преведете. Давате ни един код, с който ние ги получаваме и до 5 работни дни Ви звъним за среща, на която аз или мой сътрудник Ви предоставя синия талон и книжката, а вие сама проверявате в сайта на МВР тяхната автентичност, след което доплащате останалата част от сумата. Личната среща е рискована за нас, но има много хора, които изпращат уж по куриер и т.н., но не получавате нищо. Ние работим от пет години и клиентите са доволни. Вие си преценете. Ако се съгласна Ви очакваме.

Поздрави“

Електронното писмо озадачи целия ни екип. Първото нещо, което направи впечатление е предоставянето на синия талон, в който са вписани контролните точки на всеки водач.  При подобен род измамни схеми, талонът обикновено не се предлага, а целта е не да се издаде фалшива шофьорска книжка, а да ви измамят и да ви вземат парите. Няма как да пренебрегнем и друго изречение от писмото. „… Вие сама проверявате в сайта на МВР тяхната автентичност…“  Единственият начин да се направи подобна справка е не просто да се направи от служител на МВР, а да се извърши само и единствено в сградите на полицията в страната.

Именно поради тази причина се свързахме с органите на реда в Пловдив. Обърнахме се към прокуратурата и полицията, за да подадем сигнал за интернет обявата, но и с молба заедно да проследим случващото се. Нашият екип и органите на реда обсъдиха няколко възможни варианта за обявата.

Първият от тях е добре познатата измамна схема, която цели да ви отмъкне сума пари. В нашия случай сумата, която бе поискана, е 500 лева. Пращайки парите по Moneygram обаче, тя лесно може да се проследи до кой град в страната пътува и от кого е изтеглена. Разбира се, можем да допуснем, че парите ще бъдат изтеглени от посредник, но все пак се получава насока за мястото на измамната дейност.

Вторият допустим вариант е издаване на фалшива шофьорска книжка. Фалшификатите, които се издават напълно, често са с некачествена изработка и можете сами да разберете, че документът е неистинен, дори да не сте специалисти. Срещу „скромната“ сума от 1000 лева е напълно вероятно някой да ви издаде книжка менте, което да бъде разпозната от полицаите още първия път, в който ви спрат за проверка на документите.

Има и трети вариант, който никой не иска дори да допусне. Схемата да се извършва от лице, което наистина работи в структурите на МВР. Това е и единственият вариант, в който може да се направи проверка за достоверността на документите и съответно да се издаде син талон с контролни точки. Никой служител на МВР не иска да допуска за вероятно подобно твърдение, но тезата все пак съществува.

Няколко дни по-късно отново писахме на посоченото за контакти лице Христо Шопов. Денят по случайност съвпадна с мащабната акция на ДАИ, при която задържаха няколко души. А ние спряхме да получаваме отговори на електронните писма. Подготвихме всичко необходимо, за да опитаме да си купим свидетелство за управление, но нишката се скъса. Месец по-късно, без никакъв отговор от страна на лицето Шопов и констатация, че лицето се свързва със „своите клиенти“ само от публични интернет мрежи, каквито има в заведенията и моловете, не успяхме да разберем къде е позициониран дилъра.

Каква е причината за това, можем да гадаем. Но теорията ни, че някой в редиците на МВР търгува с шофьорски книжки във време, в което войната по пътищата става все по-страшна, изглежда по-достоверна от всякога.

Все пак, ако попаднете на подобна обява в интернет, не се доверявайте. Измамните схеми вече се превърнаха в ежедневие и е напълно вероятно не само да загубите значителна сума пари, но и някой да търгува с личните ви данни, които сте предоставили доброволно на съвсем непознат човек.

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини