Нова буря в АМТИИ

Разследване

Съюзът на музикалните и танцови дейци сезира министъра на образованието заради недопустимо поведение на проф. Милчо Василев

Ректорът нарушил правилника на Академията, която ръководи, твърдят от СБМТД

АМТИИ отново е в окото на бурята. Седмица след провеждането на Общото събрание на Академията се разбра, че в него е имало драматични моменти. Заради които Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) сезира министъра на образованието Красимир Вълчев, Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в парламента, председателя на КНСБ Пламен Димитров и омбудсмана Мая Манолова. Под тепето получи на редакционната си поща документа, който ще пътува до институциите от името на СБМТД.

От Съюза излизат с остра декларация по повод случващото се в АМТИИ, с която осъждат поведението на ректора проф. Милчо Василев по време на провелото се Общо събрание на Академията. „На 9 март на заседание на Общото събрание на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ректорът проф. Милчо Василев отправи недопустими квалификации и обвинения към колегите си проф. д-р Юлиан Куюмджиев и проф. Албена Димова – членове на СБМТД. Върху тях бе хвърлена вината за това, че ректорът не бе спазил срока за предоставяне на годишния доклад за дейността на Академията, преди той да бъде обсъден от Общото събрание – срок, записан изрично в Правилника за устройството и дейността на Aкадемията. С това самият ректор наруши правилника на Академията, която ръководи. С поведението си ректорът не само грубо премина границите на колегиалната етика, но и си позволи да обвини двамата колеги за съществуващите в Академията проблеми”, пишат в декларацията си до институциите от Съюза. От там припомнят, че за втори път в разстояние на няколко месеца ректорът проф. Василев си позволява да отправя недоказани обвинения към свои колеги в публичното пространство, с което се опитва да измести своята отговорност за проблемите в Академията. „Председателството на СБМТД изразява своето категорично несъгласие с подобно поведение на проф. Василев, което е несъвместимо с академичната атмосфера в едно висше училище. Надяваме се министър Вълчев да вземе отношение по проблемите в Академията”, завършва позицията на председателството на СБМТД.

Под тепето също сезира Министерството на образованието и науката заради липсата на отговори на въпросите, които отправихме към ръководството на АМТИИ. Припомняме ги отново на читателите си. Държим да получи отговори на питанията си. Защото ако няма какво да крие, ръководството на ВУЗ-а няма от какво да се притеснява!

Какъв е щатът на академията и колко е месечният фонд заплата?

Колко точно студенти учат в Академията в момента? Колко са били те преди пет години?

Колко академици от БАНИ има на щат в Академията и какви заплати взимат те? Как титлата „академик” се отразява на заплатите им?

Колко извънгранични командировки е имал проф. Василев през 2017г. и какви разходи са били извършени за тях?

Какво възнаграждение получава дамата, която работи на ксерокса до портиерната? Какъв наем е получавала Академията от книжарницата там преди това?

На какво основание и по какво е преподавател синът на главния счетоводител Христина Колева? По какво преподава самата тя и какво е възнаграждението й за тази й дейност?

В колко случая на новоназначени преподаватели в Академията в последните пет години са се провели конкурси? Имало ли е конкурс за назначаването на В. Колев за преподавател?

Има ли семейни връзки сред служители на АМТИИ?

Коя фирма е оборудвала с компютри новите кабинети в мансардния етаж, след големия ремонт в Академията? Имало ли е обществена поръчка?

 

Споделете ни във:

1 коментар

  1. На прекрасно формулираните въпроси от ПодАльошата очакваме ОТГОВОРИ без шикалкавене. Точни, с цифри. Така както се опитвахте дълго време да разнищите синекурните „службички“ около ХИПОдрума. Докато махленските кудкудякания и взаимни обвинения между „академици“ от БАНКултИзк срещу БАНИ срещу БАН са просто шумотевица за отвличане на вниманието от ПРОБЛЕМИ и търг.Хон. Каузи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.