Подтепето

разследване

23 Фев, 2017

Мошеници крадат имоти и лични данни

Неизвестни лица се представят за военни в Афганистан, само за да се докопат до личните ви данни

Стефка Георгиева

Нов вид имотна измама плъзна по родните ширини. Цялата схема е забулена в неизвестност, а принципът на измамата е следният – основно засегнатите са собственици на къщи и апартаменти в малки населени места, които имат публикувани обяви в интернет. С тях се свързва неизвестно лице, представящо се за американски военнослужещ, който е на мисия в Афганистан и иска да закупи предлагания имот.

След като „американският военнослужещ“ вече се е свързал с вас и е убеден, че имота все още се продава, започва атаката. Получавате дълго сърцераздирателно писмо относно тежестта на мисията в Афганистан, как неизвестното лице има Х на брой милиона долара в банка и прочее. Разбира се, за да е сигурен „купувачът“, че ще запазите имота за него, той ви предлага да плати между 10 и 15% над исканата от вас цена, като ви плати половината сума предварително. И се започва – ще ви иска сканирани документи за самоличност, банкова сметка, документи на имота, включително скица и нотариален акт за собственост.

Тук някъде следва една малка вметка, в която американецът обяснява, че милионите му са замразени в сметка и няма как да се направи транзакция, но след като вие му изпратите исканите от него документи, той ще се свърже със „свой“ човек в Червения кръст, който лично да ви донесе сумата, която ви се полага за имота.

Молим всички наши читатели да бъдат изключително предпазливи относно продажбата на имоти на чуждестранни лица с подобна история. Не предоставяйте личните си данни на никого, ако не желаете те да бъдат откраднати. Същото важи и за документите за имота ви, за да не се окажете не само ограбени, но и с неимоверно голям кредит изтеглен на ваше име, но без ваше знание.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "разследване"

Подобни новини