ЗдравеНовиниПУЛС

Промяна в едно от условията на безплатния скрининг за рак на гърдата в УМБАЛ „Свети Георги“

Поради големия интерес прегледите ще се извършват с предварително записване по телефона

Безплатният скрининг за рак и доброкачествени заболявания на гърдата, който се провежда във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ от доц. д-р Ваня Узунова, протича при голям интерес. Кампанията е безсрочна, а прегледите и консултациите се извършват всеки вторник и четвъртък от 12:00 до 13:30 ч. в кабинета на доц. Узунова на 11-ия етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, западно крило на сградата на болницата.

Първоначално бе обявено, че не е необходимо предварително записване, но се оказа, че желаещите надхвърлят в пъти възможностите за извършване на прегледи в рамките на обявеното време от 1 час и 30 минути, разказа доц. Узунова. Това е и причината да е необходимо предварително записване на телефонен номер 0898 47 82 50 във всеки делничен ден от 13:00 до 14:00 ч.  По този начин всяка жена, дошла за преглед, ще получи необходимото време и внимание от страна на лекаря.

Доц. д-р Ваня Узунова е лекар-хирург с две специалности – „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“, има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Специализирала е във Франция и САЩ. Идеята й за този скрининг се ражда след поредица от случаи на млади жени, под 30 години, които се обръщат към нея в период, когато коварната болест е била в много напреднал стадий.

Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург мамолог. След като прегледа пациентката той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Здравейте! Искам да ви кажа, да не си губите времето с тази жена! Известен е факта, защо доцент Узунова прави тези кампании – тя не ги прави да помага на пациентите, а ги прави с цел набиране на пациенти за извършване на ненужни операции и злоупотреби. Всяка втора жена, която премине през кабинета и се изпраща за оперативно лечение. Не си губете времето с нея, тя няма да ви прегледа качествено, няма апаратура, а прегледа протича само с опипване, за няма минутка. Освен това може да ви се наложи да я чакате цял ден, докато реши да дойде да ви прегледа.
    Срещу тази жена има жалби в деловодството на Умбал “ Св. Георги “ Пловдив, но понеже има гръб, ръководството на болницата нехае.
    Далеч от тази измислена доцентка! Поредният комерсиален лекар, изгубил човешкият си облик.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина