Отиде си Георги Убинов

Под небето

Емблемата на пловдивския футбол почина на 69 години

Отиде си една от емблемите на пловдивския футбол. Георги Убинов- Графа футболист ни напусна тази сутрин. Едно от най-ярките канарчета от славния тим на Ботев от 60-те и 70-те години отлетя към небето на 69 години, за да се присъедини към приятелите, които го чакат горе.

И рисуването, и футболът, са изкуство. Има много въображение и в двете. Във футбола въображението се изразява в правенето на трикове, да изиграеш топката неочаквано за противника, така печелиш време за себе си и за своя съотборник. Това каза в едно от последните си интервюта за Под тепето Убинов. Говори пред медията ни преди поредната си самостоятелна изложба живопис. Именно с рисуване и писане се занимаваше в последните си години големият футболист. И остави своята следа не само в пловдивския спорт, но и в културната история на града.

Кариерата на Георги Убинов тръгва от Спартак, но най-силно блести в Ботев. Защитава жълто-черното райе от 1969 до 1976 г. В този период изиграва 181 мача и отбелязва 38 гола. С Ботев става Балкански клубен шампион (1972 г). Играе 2 мача за младежкия национален отбор. Майстор на спорта е от 1972 година. Автор е на най-бързият хеттрик с плонж и глава, при това не в кой да е мач, а градското дерби срещу Локомотив през 1970 г.- отбелязва трите си гола за 11 минути. Завършва футболната си кариера в Черноморец. След футбола се отдаде на изкуство и на философия. Написа първия „Футболен буквар”, както и книгата „Когато канарчетата станат орли”. Особено впечатли с философската си работа „Принципите Дос и Дож”, и, разбира се, с множеството си самостоятелни изложби живопис, за някои от които бе номиниран за награда „Пловдив”.  

Под тепето изказва искрени съболезнования на близките на Георги Убинов.

Сбогом Графе, почивай в мир!

Споделете ни във:

2 thoughts on “Отиде си Георги Убинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.