ГрадътКултураНовини

Седмицата на традиционните занаяти стартира на Еньовден

Регионален етнографски музей има удоволствието да Ви покани на официалното откриване на XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти на 24 юни от 12:30 часа.

Седмицата започва с Еньовден (24 юни) – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля.

Тази година акцентът ще бъде поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден ще имате възможност да се запознаете с различни майстори-плъстари, които ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

В тази връзка от 18 часа на същия ден ще бъде открита и националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Партньор и съмишленик в ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

Очакваме Ви с нетърпение, за да отпразнуваме заедно красотата на българските занаяти и културно наследство!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина