КултураНовини

Млади художници получиха награди в галерия Резонанс

Създател и жури на конкурса е архитект Георги Савов, а другите оценители са художникът Ангел Гешев и изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева

Млади художници получиха награди на изложбата „Конкурс за рисунка арх. Георги Савов“ в галерия „Резонанс“. Тя беше открита официално от г-н Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“, арх. Георги Савов – създател на конкурса и г-жа Антония Димитрова на 16 април 2022 г..

По време на откриването бяха обявени призьорите, отличени за участието си в творческото състезание, което се провежда от 2015 г. под егидата на арх. Савов съвместно с НХГ „Цанко Лавренов“. Комисията за журиране в състав – арх. Георги Савов, проф. др. Галина Лардева – зам. ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и художникът и галерист Ангел Гешев присъдиха четири награди (от които две втори отличия) и пет поощрения на следните ученици:

Първа награда и стипендия – Деница Ангелова, 12 клас, специалност „Живопис“ Втора награда – Мария Чолакова, 12 клас, специалност „Графика“

Втора награда – Илия Вачев, 11 клас, специалност „Пространствен дизайн“

Трета награда – Теодора Илиева, 10 клас, специалност „Пространствен дизайн“

Поощрителна награда – Даниел Кирков, 12 клас, специалност „Живопис“

Поощрителна награда – Иван Банчев, 11 клас, специалност „Живопис“

Поощрителна награда – Кристияна Грозданова, 11 клас, специалност „Рекламна графика“

Поощрителна награда – Йоана Райкова, 11 клас, специалност „Рекламна графика“

Поощрителна награда – Даниела Костадинова, 10 клас, специалност „Изящни изкуства“

Създателят и меценат на конкурса – арх. Георги Савов е завършил втория випуск на художествената гимназия в Пловдив. Автор е на много знакови проекти, сред които спортната база на ФК „Ботев Пловдив“ в Коматево и стадион „Христо Ботев“. Като творец и пловдивчанин арх. Геори Савов вече седма година подкрепя с лични средства художественото образование и творческата индивидуалност на бъдещите художници.

В експозицията в галерия „Резонанс“ са показани най-добрите постижения на гимназистите от 8-ми до 12-ти клас по учебния предмет „Рисуване“ с преподаватели – Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Михаил Маламски, Петър Чучулигов и Пламен Велчев. Произведенията са изпълнени с молив, въглен, туш, креда, акварел, колаж и смесени техники и показват разнообразни творчески и образователни посоки в областта на класическия етюд и проучвателните и експерименталните рисунки. Критериите за оценка на творбите са оригиналност, творчески подход, въображение, разнообразие на щрихи, петна и текстури.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина