КултураНовини

България става център за опазване на културното наследство

Страната ни ще бъде регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна
Европа

През септември предстои създаването на работна група, която ще постави началото на интеграцията в сферата на недвижимото културното наследство между България, Румъния, Северна Македония, Черна гора, Албания и Турция.

Инициативата е на френските културни институти в София и Букурещ, посолствата в двете столици, НИНКН и Школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж. Чрез нея страните от региона ще работят заедно за опазването на недвижимото културно наследство и ще търсят европейско финансиране за общи проекти.

През последните 100 г. отношението към недвижимото културно наследство се промени. То вече не принадлежи само на гражданите на отделните държави, а е глобална историческа и културна ценност, която трябва да бъде опазена, показана и адаптирана към модерното време, така че да я съхраним и предадем на следващите поколения, коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Експерти от България, Румъния и Франция вече обсъждат първите теми на регионално сътрудничество: морските курорти през ХХ век и културният обмен по река Дунав. Архитектурното наследство от миналия век беше специална тема и по време на френското
председателство на Съвета на ЕС.

„Социалистическите курорти“ в Югоизточна Европа отдавна привличат интереса на изследователите и туристите като уникален свидетел за културната среда и живота до падането на Берлинската стена. Част са от все още ненаписаната европейска история на морските курорти, която започва в далечната 1760 г.

Освен че свързва най-много държави в света – 10, Дунав е много повече от обикновен транспортен коридор. Реката е маршрутът на културен диалог, в който градовете по поречието взаимно си влияят и се променят във времето.

Френският център за архитектура и наследство работи с 31 държави по света, но най-дългогодишното му партньорство е с България. НИНКН и Екол дьо Шайо организират повече от 20 години специализирани курсове за архитекти. Към тях ще се присъединят и архитекти от страните, участващи в инициативата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Я по-полечка с фишеците и безпочвените възторзи из заглавията.

    Назначаването на чиновника Петров от схоласта Кръстев никак няма да подпре рушащите се старини.

    „ЦЕНТЪР“ ставал, „СТОЛИЦА“ = все става, ама …надали, я се събуди!

  2. https://www.iccrom.org/about/what-iccrom

    Още от ВиолеЛеДюк се разбра, че французите имат емоционално, сълзливо отношение към Историята и останките. Петров си има лични връзки и познанства с ШАЙО които популяризира и укрепва отдавна „по орташки“ не без задни мисли.

    Тази бюрократична, канцеларска „идея“ по никакъв начин не помага на самото стареещо физически наследство, за което от 1990 българската „държава“ отказва всякаква делова, практическа, дюлгерска грижа, а само режими на Забрани, Глоби, „Задължения“ (?!?).

    Лозете нече МОЛИТВА, какиното, МОТИКА сака!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина