КултураНовини

Спектакълът „Елхата у Иванови“ на Явор Гърдев идва в Пловдив

„Елхата у Иванови“ гостува в Пловдив! Това е и последното действо за 2018 година!

Действо:
„Елхата у Иванови“ е углавно действо, създадено от съвместната работа на Театър „Реплика“ и Явор Гърдев. Тази творческа акция използва за своя основа едноименния драматургичен опус на А. Введенски — кратък протоабсурдистки текст, писан в края на 30-те години на XX век, който заживява в съвременен контекст в пространството на галерия „Структура“ в София. А в Пловдив ще се случи в емблематичните бивши Тютюневи складове.

Действат:
Явор Гърдев
Теодора Симова
Ованес Торосян
Милена Ерменкова
Ивайло Драгиев
Християна Пенева
Боряна Пенева
Милко Йовчев
Благой Бойчев
Катерина Стоянова
Тихомира Темелкова
Василка Бумбарова
Борис Зафиров
*
Билети:
https://epaygo.bg/5661492487
https://epaygo.bg/4266230889

От касите на EasyPay
На място – касата отваря 1 час преди събитието!

Събитието не е подходящо за лица под 14 години.
Ограничен брой места. Не се допускат правостоящи.

Спектакълът пътува с подкрепата на Фондация “Америка за България” чрез Програмата “ИЗКУСТВО В ДВИЖЕНИЕ” на Фондация „Арт Офис“

*

За театър „Реплика“

Актьорите от театър „Реплика“ се събират заедно през 2009 година като независима театрална трупа. През последните години работят най-вече в сферата на документалния театър и социалните проекти, свързани с изкуство. Работят с различни режисьори, сред които Георг Жено, Семьон Александровски, Алексей Ершов, Жозефин де Век, Георги Георгиев – Антика, Мартин Киселов, Неда Соколовска, Крис Шарков.

 

Театър „Реплика“ има мисия – да извади изкуството извън системата и да го използва като камък, хвърлен срещу щампата на статуквото, според което всички живеем. С една цел – да ангажира публиката наистина. Създаден от млади актьори, театърът търси свободната публика – без значение от възрастта, социалния статус и белезите на външното. Публика, с която може да се говори. Понеже РЕПЛИКА може да има тогава и само тогава, когато имаш какво да кажеш.

Най-новият проект на „Реплика“ е „За кравите“ – документално представление за ролята на телевизията в нашия живот на Вадим Леванов с режиьор Семьон Александровски, чиято премиера беше на 26 ноември в театър „Азарян“.

*

Информация за драматурга на „Елха у Иванови“:

Руският поет и драматург Алекса́ндър Ива́нович Введе́нски (1904-1941) – един от най-ярките представители на поетическия авангард, член на Обединението за реално изкуство ОБЭРИУ, е известен на масовия читател като детски писател. Огромна част от неговите произведения за възрастни са публикувани посмъртно.
През 20-те години на миналия век съдбата го свързва с Даниил Хармс, с когото през 1925 година създават „Ордена на умниците”, след това кръга „Чинари”, а по-късно и авангардната литературно-театрална група ОБЭРИУ. Обериутите са проповядвали абсурдизма и примитивизма, като са смятали, че интересни са само безсмислените явления. Те поставят под съмнение адекватността на разума и дискредитират еснафското съзнание. Дистанцирайки се от футуристите и техните утопии за светлото бъдеще, Введенски вярва в законите на времето и смята, че времето се разкрива единствено чрез смъртта.
Последните леви авангардисти на предвоенния Ленинград, ОБЭРИУтите са съществували за кратко. Комсомолската аудитория е била скандализирана от „неразбираемите“ и „аполитични“ поети.
В края на 1931 година Введенски е арестуван след донос, че е произнесъл тост в памет на Николай ІІ, след което е изпращан на заточение в различни градове.
Лишен от възможността да бъде издаван в продължение на много години, той пише главно детски стихове. През 1941 отново е арестуван по обвинение в контрареволюционна агитация. Умира от плеврит във влака по време на принудителната депортация.
Неговият драматургичен опус „Елхата у Иванови” е написан през 1938 г и е преведен от забележителния български поет Георги Рупчев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина