ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Пловдивският университет откри учебната година с над 3 900 нови студенти

С над 3 900 нови студенти стартира новата академична година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Петдесет и деветият випуск на най-голямото висше училище в Южна България ще се обучава в 9 факултета и 2 филиала.

„59-ата учебна година на Пловдивския университет е ново начало за над три хиляди първокурсници, както и за мен. Нова, защото те за първи път присъстват на откриване на академична година, а аз – за първи път я откривам като ректор. В този смисъл емоцията ни е напълно споделена”, с тези думи към присъстващите се обърна ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. д-р Румен Младенов.

Той подчерта, че авторититетът на университета е безценен и респектиращ сам по себе си. „Най-важнатата функция на висшето училище е да прави хората свободни. Бих искал да почувствате днешния ден особено лично. Пътят към знанието е дълъг, но фактът, че сте тук означава, че сте взели правилното решение – да бъдете студенти в Пловдивския университет“. Като обеща безусловна и безкористна подкрепа от името преподавателите ректорът заяви още: „Ние сме от един отбор и трябва да докажем, че висшето образование в България е на ниво, което позволява на младите хора да изпълнят мечтите си по най-добрия начин”.

За поредна година Пловдивският университет изпълнява на 100% акредитирания си държавен прием. В момента във висшето училище се обучават около 20 хил. студенти в 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след месец, стана ясно при откриването на новата академична година. Пловдивската Алма матер разполага и с единствения студентски кампус от западноевропейски тип, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до една от сградите си – т.нар. Нова сграда на бул. „България“ №236 в Пловдив.

На официалното откриване на академичната 2019/2020 г. присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-областният управител Евелина Апостолова, зам.-кметът на Район „Централен” Тошо Пашов, Антон Баев – писател, поет, журналист и председател на Дружеството на писателите – Пловдив, ректорското ръководство и студенти.

Поздравления от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев отправи зам.-министър Петър Николов: „Днес е празник за младите хора, преподавателите и служителите от Пловдивския универститет, които ден след ден създават бъдещето на България, бъдещето на нашите деца и на общностите, в които живеем”.

За откриването на новата учебна година поздравителен адрес бе изпратен от областния управител Здравко Димитров, който пожела на студентите воля и смелост за утвърждаване на Пловдивския университет като авторитетно висше училище.

Церемонията по откриване на академичната година традиционно включваше и ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета – издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, ключа и знамето на университета.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ‘СВИНЯВАМ СА, АМА РАЗЧУ СЕ, ЧЕ ТИЯ „АКАДЕМИЦИ“ ПРИСЪДИЛИ НА КАМАТА -ДЕТО Е НЕЧЛЕНОРАЗДЕЛЕН- ЗВАНИЕ „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА“ Ф РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО ДОЦЕНТИ СИ ‘ФЪРЛИЛИ ОСТАВКИ И НАПУСНАЛИ – НЕ ЛИ?
    А ЧЕ ЗИКО ИМ БИЛ ПИСАЛ ЛЮБОВНО ПИСМО =МНОГО ВАЖНО, ЦИТИРАЙТЕ ГО И НЕГО С ГЛАВНИ БУКВИ КАТО МЕН.

  2. На фсякий тротоар – „академия“ = то не бяха БАН, БАНИ, БАНИЦА, БАНДА, то от „професорЯ не мож’ се размина (и „академици“ и академички с техните академичета) = докато населението плаща оскъдните левчета за чешки домати. Генетични.
    Докато Жълтото =масивно, градено от дедите ни за винаги като Паметник с двете мраморни плочи= се скапе по сценария на Бутателите от пловдивската КлептоКрация.
    Фабрики за висшообразовани всезнайни БЕЗРАБОТНИ.
    ЗА КАЛИНКИ.
    Хак ни е. Пак гласувайте за САРБ (СелянКи …)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина