Моят отговор е НЕ!

Гласове

Тя е млада, талантлива и с ясна позиция. Казва се Биляна Янкова и вече познавате творчеството й с няколко нейни различни карикатури в сайта. Самоук художник, който като всеки нас е потресен от случилото се в Париж тази седмица. Ето нейния емоционален отговор на екстремистките куршуми под формата на карикатура и думи, които трудно бихте забравили.

Биляна Янкова

 Какво се случва в днешни дни? Каква е тази псевдо свобода на словото и креативността? Нима хората на изкуството трябва да се страхуват, че са надарени с дарбата да променят света посредством силата на речта, четките, платното или дори длетото, ако щете?

Към момента, бидейки обикновена студентка с дребен набор от изяви в областта на рисуването, но с безброй мечти в сърцето, се опитвам да поема по пътя на „свободните” с надеждата един ден да видя името си изписано някъде и да си кажа „Хей, успях да оставя следа!Има смисъл!”. Изписах думата в кавички, защото явно днес да изразиш мнението си означава да пожертваш живота си. 

Скърбя за загиналите в редакцията на Чарли Ебдо. Виждала съм хиляди карикатури, отправени към най-различни влиятелни/значими личности/ учения и прочие. Всички сме ги виждали, всички сме им се усмихнали поне веднъж и знаем определението на думата карикатура. Тя е олицетворение на комичното, сатиричното; показваща нещо изкривено и преувеличено. Защо трябва да става причина за загубата на нечии животи? Нали уж няма по-ценен дар от това да си жив? С какво право някой може да го отнеме? И какво ще бъде наказанието?

Трябва ли и аз да се страхувам, защото също обичам да рисувам изкривени карикатурни образи? Трябва ли да се откажа да изразявам и отстоявам себе си и позицията си? Трябва ли да крия името си под псевдоним, за да продължавам да творя?

Замислете се какъв ще е вашият отговор. Защото моят е НЕ!

Очаквайте Биляна Янкова в Под тепето и КАПАНА.БГ всеки петък с нейния рисуван и словесен коментар на света около нас.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.