Асеновград – град загадка

Гласове

Футболният „Асеновец” погледна към Лига Европа, благодарение на Безводния цикъл

Градът се стяга за Световно първенство по ориентиране в урбанизирана територия

Асеновградчани, както преди 100 години, започнаха да се поздравяват с „Честита баня”

От ЮНЕСКО изпратиха телеграма, с която заявяват, че Асеновград автоматично се е самокандидатирал и е приет за Град на световното културно наследство като първият в света Real-life city escape game

Граф Василий

Асеновград отново изненада цялата държава и след като през 2014г. стана най-красивият град в България, сега отново е начело на една класация. Този път обаче не национална, а световна. Градът на Асена се превърна в първия в света град на загадките или направо Real-life city escape game. Може Пловдив да се превърне в бъдеще в Европейска столица на културата, Асеновград обаче вече е световна столица на загадките, и то тук и сега. Кога ще пуснат водата, кой път ще бъде затворен, за колко време, кога ще се режат лентичките и т. н. са все въпроси, които дълбаят ежедневието на асеновградския гражданин и почти всички селяни които живеят в града отскоро. Благодарение на Европа и на финансираните проекти от Съюза, в Асеновград се изпълнява „Безводен цикъл, който трябва да доведе до воден такъв” Въпреки това асеновградчани, както преди 100 години, започнаха да се поздравяват с „Честита баня”. Проектът започна със затваряне на околовръстното шосе и постепенно се разшири по основните булеварди, което вместо да влоши транспортната система на града, доведе до неочакван положителен ефект за цялото общество, но за това по- късно.

Транспортният хаос доведе до куриозни ситуации като например кола с другограждани до Стадиона безпомощно да питат къде е пътят за Поповица, На Зъбчето се оглеждат за Бачковския път, а в Долни Воден автобусите търсят пролука за Кърджали. Градският транспорт в Асеновград откри секретни досега за него нови територии, а таксиджии с над 30 годишен опит започнаха да се губят в града като новобранци, а в задръстванията разходът им на цигари скочи с 300% дневно. Един водач дори сподели „Всекидневно ми е гневно, а от мъка нощно се напивам мощно”. Градът усети завишено количество на прахови частици във въздуха, но извиканият екип да измери замърсяването се загуби още на първото кръгово на града и затова се наложи да вземе проба на въздуха над „Свети Кирик” с което отчете по-чист въздух от Пампорово.

Още в началото на така създадената ситуация, недоволни граждани засипаха фейсбук пространството с оплаквания и псувни наум. Двама граждани дори се обадиха на ВиК да попитат кога ще се отвори пътят, а един човек написа писмо до кмета с над 3 въпроса, но не успя да отиде с автомобила си до пощата, и не успя да го пусне. Отчая се, скъса писмото и се отказа да подаде сигнал. Така заради слабохарактерността на само един единствен жител, кметът на града не разбра за съществуващия транспортен хаос и също тръгна на работа с колата си. Закъсня и се наложи да изтърпи гневния въпросителен поглед на портиера. Което още веднъж показва, че за един град са важни всички граждани.

Но да продължим, както преди години един приятел ми заръча „Стига с тоя негативизъм” и сега мъдро си живее в чужбина, където може да се къпе ( представяте ли си? ), когато си пожелае. Както се случва в приказките и в градеца, сгушен в полите на Родопите, всички тези негативности се превърнаха в процес за прогрес на всички области на човешкия живот.

Първото и най важното ( защото какво е град без футболен отбор в една от първите 3 групи) е, че неочаквано футболният отбор „Асеновец” се изкачи на 4 места в класирането на „В” югоизточна група, поради 8 служебни победи на свой терен заради това, че противниковите отбори не съумяха да намерят път към стадиона. Жители, живеещи на булевард „България”, разказваха за мъките на противниковите футболисти, които чували от отворените прозорци на автобуса мощния рев на агитката на „Асеновец” от легендарната трибуна „Трите пейки”, но заради разкопан ров, пълен с вода, което още веднъж напомнило за средновековната слава на непревземаемия град, не успели да стигнат до стадиона и загубили служебно. И така 8 пъти, с 8 различни отбора. В „Змиярника” дори превъзбуден фен споделил, че ако Безводният цикъл продължи около и над 6 години, Асеновец може да мисли поне за „Лига Европа” Сега журналистическо разследване доказа, че тази част на града въобще не е включена в Безводния цикъл, но багеристът –върл фен на отбора, проявил самоинициатива. Това обаче ще спаси тима от изпадане и вместо да бъде наказан, от ДФС „Асеновец” му издадоха годишна безплатна карта за посещения на домакинските мачове. Което си е ирония на съдбата, защото точно заради него мачове няма.

Второ, Гражданите и все непрестанно засилващите се гости, се налага да проявяват нарастваща наблюдателност, комбинaтивност, съобразителност, ориентация в пространството, чувство за време, за да влязат и излязат успешно от града. От ПО „Туризъм” разработиха няколко тематични градски загадки по модела на така модерните в Пловдив стаи за загадки. В Пловдив стая, в Асеновград цял град. Влакът дори не смогва да извозва пловдивчани в Асеновград. Забелязва се небивал интерес към маршрутите „ Излез от Асеновград- ако можеш” „Пий вода” и „ Открий музея” . Ръстът на хотелските нощувки скочи много и се очаква нов рекорд на туристи, който да подобри числото 500 000. Съвсем неочаквано гражданите на града се сетиха, че има туристическо дружество и за 3 часа на сайта на дружеството 1500 човека подадоха заявления за присъединяване към клуба по ориентиране, за да могат да изпият поне едно кафе в града нормално или да си купят чушки от пазара. Дизела дори свика нарочна пресконференция в София, на която сензационно заяви, че се мести да живее в Асеновград, за да тренира. Финландският национален отбор по ориентиране запази целия комплекс „40-те извора” за 2.5 г. ( до края на проекта за Безводен цикъл) с нарочна клауза ромите да не правят пикник наоколо. Заговори се за Световно първенство по ориентиране в урбанизирана територия, не само заради Европейския проект, но и заради дългогодишната липса на табелки с имената и номерата на улиците.

От ЮНЕСКО изпратиха телеграма, с която заявяват че Асеновград автоматично се е самокандидатирал и е приет за Град на световното културно наследство като първия в света Real-life city escape game. Гласуването е било единодушно и всичко е въпрос на време и документация. Изчаква се само Несебър да излезе от престижната класация, а Асеновград да заеме неговото място. Това е още един жест към България и в частност към Министерството на културата, за да не му се усложнява работата с увеличаване на обектите. От Копенхаген, притеснени за титлата си „Най-добрият град за живеене в света”, стягат делегация, която да проучи ситуацията и необходимият бюджет, за да наеме българските експерти, работещи по цикъла. Дори премиерът на Дания споделил в частен разговор „ Пари не жалете, Копенхаген трябва да стане по- добър град от Асеновград”.

Напук на всеобхватните градски вълнения, в Жорж махала всичко е спокойно. Безводният цикъл копна на две места и се смениха впечатляващите 4.5метра от водопроводната мрежа, плюс, като жест на това, че централата се намира в квартала, един спирателен кран. Гроздоберът започна, каците отдавна са накиснати с вода от аязмото на „Света Богородица- рибната” и благодарение на забележителния европейски проект се очаква гостите в махалата да намалеят средно с 90%, което е добра предпоставка за това да има повече вино за местната общност.

И така, скъпи съграждани, не се безпокойте ако се загубите в града си. Човек никога не е загубен, просто временно не знае къде се намира. Ако сте с колата си и имате възможност-слезте и походете пеша, ако не пуснете любимата си музика в задръстванията. Усмихвайте се, разхождайте се, срещайте се с хора, говорете си с тях, тренирайте своите мускули и мозъчни гънки в световния град загадка. И не забравяйте да дадете всичко от себе си, за да стигнете до центъра за поне една неделна бира.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.