Изпод тепетоМнения

Artnewscafé става на 10 години

Artnewscafé чества десетата си годишнина със стрийт парти на откритата сцена на FLUCA Пловдив и разкрива малко известни факти за историята си в изложба фотографии

Както всяка година, в началото на септември Artnewscafé чества своя рожден ден със специално парти. Тази година това е юбилейната десетгодишнина, която ще се отбележи в деня на Съединението 6 септември между 16 и 22 часа с архивна изложба фотографии и с DJ стрийт парти на улица „Отец Паисий“ пред кафето, на сцената на австрийския културен павилион FLUCA. Artnewscafé ще събере своя настоящ екип, но и хората, които са били зад бара от самото начало и са част от културата на мястото, както и много приятели и фенове.

Още със създаването си през 2008 година, дори и преди да отвори официално врати, Аrtnewscafé се превръща в идеен хъб, място за събиране на хора около изкуството и градските каузи, и привлича нови хора от други градове и страни, оказва се важен фактор за развиването на съвременната градска култура в Пловдив. Историята на Аrtnewscafé започва през 2007 година, когато обнадеждени от ефекта върху аудиториите на организираната от тях за втора поредна година тогава Нощ на музеите и галериите Пловдив, Веселина и Катрин Сариеви решават да наемат току-що освободения сервиз за аудио и видео техника на Чоли, намиращ се непосредствено до галерия Сариев, и да направят едно място от нов тип, което да създава и развива на ежедневна база нова младежка креативна култура с респект към града, интерес в изкуствата и културата, съвременната музика и желание за развитие. Още преди да отвори врати, дори и без да има име, мястото започва да организира пърформънси (Леда Екимова, "За по-висша любов", "Зелева салата"), уъркшопове (за съвременни бижута с проф. Димитър Делчев, Николай Сърдъмов и Цвети Алексиева, и за ръчно правена хартия), изложбата "Моя Куфар" на Lloydhotel, Амстердам, лекции, и участва в Нощ на музеите и галериите Пловдив 2007.

Катрин и Веселина Сариеви решават да работят с бармани, които не са професионалисти, а са млади хора с интерес към определени културни области. Така първите бармани са Виктор и Дамян, издатели на студентския вестник "Млък", Мартин, който има интерес в етнологията и съвременната музика, и Василена, която е филолог. В годините редица от лицата зад бара на Аrtnewscafé се развиват професионално именно в сферата на културата, някои от тях продължават сътрудничеството по други проекти на Галерия Сариев и Фондация "Отворени Изкуства".

Място се оформя като точка за срещи и обмяна на мнение като кани известни личности да бъдат Приятели зад бара. Други инициативи на Аrtnewscafé имат ангажираност към социални, урбанистични и граждански теми. Такива са групата събития, дискусии и презентации "Беседка за града" през 2013 и 2015 година, а също така и инициираната от Веселина Сариева първа акция, изложба и дискусия съвместно с Пенка Попова и Георги Сербезов, състояла се на 24 януари 2011 година, "Да запазим кино Комсомол/Космос", която в последствие създава подписка и основава инициативен комитет, който в последствие променя хода на събитията и спира гласуваното решение за разрушаване на киното.

Наравно със сериозните теми, Artnewscafé става популярно през годините и с улицата, на която се намира. Разположено е на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив, където под мотото "Успоредната Градска Култура" четири поредни години до 2013 г. се организира фестивал "Улица Отец Паисий". Artnewscafé винаги е било място за парти и запознаване с нова музика, за което имат принос първите DJ-и, които пускат в кафето, като Emil Doesn’t Drive, Robothko, Martin, а в по-ново време и създадените именно около Artnewscafé група DJ Мелформатор с основен идеолог Самуил, когото все още може да видите зад бара.

В годините Artnewscafé повлиява за развитието на този тип градска култура и на други подобни места в града, но и страната, и днес, за разлика от първите години на съществуването му, може да видите доста подобни места в Пловдив. Днес Artnewscafé има по-редуцирана програма от събития, като концепциите му за развитие се фокусират до голяма степен върху музикалната програма, доста често изнесена във външни събития като традиционните коледни и великденски партита All Together Now, и програмата на зародения до кафето  FLUCA – австрийски културен павилион, продуциран от фондацията на основателите на кафето "Отворени изкуства". 

Artnewscafé поддържа собствената си арт-библиотека и мини-книжарница, и все още дава името си на месечния Artnewscafé бюлетин за изкуство, който има свое мобилно приложение, а от 2015 година – и сайт за арт критика – www.artnewscafe.com/bulletin, и до днес продуцирани от "Отворени изкуства". Непроменени за тези десет години остават и архитектурното решение на MMXX architects – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев, и запомнящото се лого – подарък от световноизвестния художник Недко Солаков.

По време на рождения ден на 6 септември 2018 година ще може да  видите някои от тези моменти във фотографска изложба на Веселин Трачев, посветена на историята на Artnewscafé. И да празнувате заедно с основателите, управителите и приятелите с музиката на DJ Sayulke, Martin /Nordic Soundscapes Bulgaria/, Denitza /Good vibes/, Mironov /Melformator/, ELEN /Melformator/, Plamen K, Radischen /Dots/, Cvetka /Dots/, Krassimir Dobrev, jOObba /XRaydio/, които ще пускат от сцената на FLUCA пред Artnewscafé.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина