Вадят и описват над 100 оригинални архитектурни елементи от Форум Изток (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Градът Забравеният град Изпод тепето Култура Новини

Около 110 оригинални архитектурни елементи от Форум Изток ще бъдат извадени от обекта и детайлно описани. Заместник-кметът  Пламен Панов и кметът на Централен Георги Стаменов посетиха днес обекта „Античен форум на Филипопол – Изток и Юг“ –  археологическата зона, разположена между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. Цар Борис III, за да се запознаят на място с дейностите, които се извършват в момента по изваждането на всички архитектурни артефакти, които ще бъдат използвани по проекта.

Те бяха посрещнати от арх. Венета Петкова и археолога доц. Иво Топалилов от екипа, който спечели откритата процедура за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: Античен форум на Филипопол – изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. дейности, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив.“ Стойността на процедурата е 58 800,00 с ДДС.

Идейният проект бе изготвен и  внесен за разглеждане в НИНКН, а през месец декември заместник-кметът Пламен Панов проведе и среща с експерти на Института. С оглед на направения от тях коментар и по издадените препоръки в момента се работи детайлно, като трябва да се извадят всички оригинални архитектурни елементи, да се заснемат подробно, да се включат в каталога на проекта и да се  покаже коректно анастелозата и възстановката по проекта – кой елемент как ще бъде използван и къде ще бъде разположен.

С помощта на ОП „Чистота“ и в момента се извършва изрязване на храстите и почистване на терена. Екипът по проекта използва техника (комбиниран багер) и въжета за повдигане на елементите. Повечето от тях са с тегло от 500 кг. нагоре, а някои достигат и до 2 тона. Елементите се поставят върху дървени скари и след тяхното заснемане и описване, те ще бъдат завити с хидроизолационно, паропропускливо фолио до последващо използване, консервиране или експониране. Това се отнася най-вече за елементите от  мрамор и пясъчник, като целта е да не се повлияват от атмосферните условия, да не замръзват и да се запазят в този си вид. Елементите са от архитектурната декорация от различни периоди на агората. Приблизителният им брой е около 110.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Вадят и описват над 100 оригинални архитектурни елементи от Форум Изток (ГАЛЕРИЯ)

  1. Фалшивият и отдавна погребан пловдивски „форум“ (мръсна дума, ей!) ще стане още по-съмнителен и смешен ако бъде разбичкан.

    Туристите не пасат трева, дори и албанските заможни каки, и познават кое е истинско, кое е менте, фалшификат. Анастилоза на оригинални антични фрагменти се прави без много премятане, а на място, стриктно IN SITU.

    Отваряйте си очите, че по ДИНОЗАВРИ стигнахме американците не само, ами го надминахме и сме на финалната права за ГИНЕС с колегите от световноизвестното НовоСело.

    Да не възникнат . . . Йонийски колонади от Хонг Конг! Тайванското ПВЦ е по-дълготрайно, поне шест сезона!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.