Актуално

Реват срещу рекламите с жени-домакини

Телевизионните спотове често дискриминират нежния пол, алармираха от Джендър алтернативи

Image title
Всяка 4-та жена в България става жертва на физически и психически тормоз у дома и на работното място. Обезпокоителните тенденции са мотив за искане на промяна на законите за защита от дискриминация на нежния пол. Зад които застава и пловдивската фондация Джендър алтернативи, която днес представи алтернативен доклад за промени в законодателството. Според организацията, често дори телевизионните реклами дискриминират жената. Действащите в момента закони за несправедливи и недоуточнени. Искаме промени, които да водят до равноправие, обявиха от Джендър алтернативи.

В ежедневието ни се натрапва жената в кухнята, женат- перачка, сменящата памперси жена, жената като сексуален обект, които се набиват в очите ни от телевизионния екран. Малцина осъзнават, че това води след себе си сериозни проблеми, които са дълбоко скрити за нас. Тази дискриминация е не по-малко сериозна от насилието в малките села например, където жените са изолираните от всякакви социални институции, от лекари, от полиция, коментира адв. Милена Кадиева. Тя не крие, че заради някои от спорните закони България е порицана от Световния съвет за правата на човека.

Няма изграден стабилен механизъм на действие и защита. Вдигането на рамене от страна на отговорните е често срещана практика. Ние сме заявявали многократно, че сме готови да помогнем всячески, било то със средства или други помощи, но това, което чуваме е едно ехо на думите ни, отбелязват тъжно от фондацията.

ООН задължава България да извърши сериозни промени в законите и политиките си в областта за защита от насилие и дискриминация. Сега обновените препоръки ще минат през всички министерства, държавни институции, Народното събрание и съдебната власт, бе категорична адвокат Милена Кадиева. Като юрист тя твърди, че промяната на един закон отнема не повече от 6 месеца, но нейното обяснение е, че отговорните лица просто нямат воля нещата да се случат. Има меко казано нечестни закони. Например изнасилването в брака не е противозаконно, а ако има наказание- то е минимално. Ако възрастен мъж блудства с под 14-годишно момиче не може да бъде осъден ако сключи брак с нея, възмущават се адвокат Кадиева и Рада Еленкова.

 Друг сериозен проблем за България е, че процентът на ранната бременност и абортите , който е доста висок. Има и случаи на лекарски грешки относно този въпрос, а никой не обръща внимание.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина