Пловдив може да загуби още една великолепна сграда без защитен статут

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа
Архитектурно наследство Пловдив

Вековната къща на ул. „Найден Геров”, гледаща към Цар-Симеоновата градина, бе закупена от инвеститор и може да бъде унищожена

Пловдив може да загуби още една великолепна сграда в центъра на града, в непосредствена близост до имота, в който бе бутната къщата на Куцоглу, проектираната от Йосиф Шнитер. Става въпрос за красивата раздвижена постройка в стил късен сецесион на ул. „Найден Геров”, в непосредствена близост до Цар-Симеоновата градина и Радиотелевизионния център.

Ако сградата на Шнитер бе съборена незаконно, тъй като бе паметник на културата и затова извършителите на това посегателство ще понесат някакви последствия, то в случая къщата на „Найден Геров” няма никакъв защитен статут и събарянето й е въпрос на инвестиционни намерения към иначе изключително апетитния парцел под нея. А такива намерения вече има.

Собствениците на красивата къща са я продали преди месеци на строителни предприемачи, а вчера репортер на Под тепето случайно попадна на момента, в който изнасят покъщнината си. „Не знаем какво ще се случи. Не би трябвало да я бутнат, защото е много здрава”, коментира досегашният стопанин на къщата.

Проблемът с територията там е, че цялото каре между улиците „Май”, „Найден Геров”, „Гладстон” и „Преслав” няма защитен статут. Сградите там, макар и много ценни, не са документирани като паметници и не попадат в историческата зона „Филипопол- Тримонциум. Пловдив” по неясни причини, въпреки че реално се намират в самото сърце на града и би следвало да попадат в обхвата й.

Сградата е строена в края на 20-те години в типичния за времето късен сецесион или ар деко. Тя е дена от най-добре запазените стари сгради в Пловдив в много добро състояние – отлично запазени фасадни елементи, парапети, врати, прозорци и др. архитектурни елементи. По стилистични белези къщата е в духа на творчеството на знаменития за града арх. Стойко Стойков, създал много от сградите по Главната улица „Александър Батенберг“. Прекрасният балкон, например, има подобни парапети с наскоро реставрираната сграда от южната страна на пл. „Римски стадион“.

Споделете ни във:

13 thoughts on “Пловдив може да загуби още една великолепна сграда без защитен статут

 1. Сега всеки ден, всеки час презастрояваме незаконно и престъпно върху главите на хората! каза:

  Така е в помашко- селташката губерния,в която превърнаха града гербосуджуците и калинките им. Пловдив си отива в автентичния си вид, такъв какъвто го познаваха хората на архитектурата, изкуството и литературата…останаха фейк дограмите, фейк опаковките и евтин кашон-фибран…и крокодилите ченгета и кметовите им лизачолапачи.

 2. Абе педерасин и лезбийки , я кажете ония шопа дето стана директор на Старинен Пловдив още ли си пие уискито там или го изгонихте?

 3. Че ние и сгради със статут губим една след друга. Коя отписана, коя срутена, коя подпалена, коя съборена и изградена наново с декорации от стиропор, коя надстроена с няколко етажа с по някоя оригинална стена.

 4. Аз бих попитал КАБ и САБ защо спят. На всяка манджа -мерудуя. Пробива под гарата, пробива на Водната палата, няма конкурси, нарушени са ни правата, стига с тоя инженеринг. А когато трябва да си впрегнат капацитет в полза на обществото, никакви ги няма. Да ги опишат тия сгради, не са милиони, да получат статут и всички будни граждани ще са спокойни.

 5. Не само „…По стилистични белези къщата е в духа на творчеството на знаменития за града арх. Стойко Стойков, създал много от сградите по Главната…“, ами тя си е негова творба БЕЗ съмнение.

  Парапетът на балкона доказва това. Връх на стила и на железарския майсторлък от музейна класа и качество, той е просто еднакъв с оня на Джумаята, ненагледния (въпреки кьопавата „рестврация“).

  Арх. Стойко Стойков е градил свидната за Града КУДОГЛУ за хотел, която комплексираният му син „засл.“ арх. Желязко Стойков Буби бутна заради чудовищно преоразмерената поща, затрила и елегантната тогавашна Пощенска Палата в стил баухаус, плюс цяла редица сгради също в баухаус оформящи площада.

  Бутането е стар навик още от Куршум Хан… сега кудкудякат за кулата на администрацията.

  (Ахрянов в този случай да докаже дали е архитект без кавички)

   1. Очакваме да се произнесе именитият спец по покупко-продажби на „авторски права“ и алъш-вериш „Бащинства“ и Собственик на КиноКомсоКосмос г-н арх. Тодор Абаджиев.

    С извинение

 6. Сградата на Шнитер беше бутната със сигурност със знанието на видната проектантка на паметници на културата Пройкова. Собственичката не би рискувала да направи това, ако е платила за друго, за адаптация. Последствия от това престъпление на практика нямаше.С тази сграда може да се случи същото. Знае се как НИНКН обслужва инвеститорите.

 7. Ами Отдел Култура защо спят? Или беше по-важно да провесят огромния транспарант на Дома на културата с името ма отдела. Кой в общината отговаря за опазване на културното наследство в Пловдив? Май няма такъв. Тези къщи задължително трябва да придобият защитен статут. Но някой трябва да инициира предложение, а в Община Пловдив няма кой да го направи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.