Ново и старо: България на три морета и бирхале Каменица

Актуално Вкусът на града Градът Новини

Източник: Lost in Plovdiv

Стълбите на Каменица са неделима част от градския пейзаж и през годините там често биваха отваряни различни ресторанти и изпробвани разнообразни концепции.

През месец септември 1962 г. от лявата страна на стълбите, които водят от Главната улица „Александър I“ към Сахат тепе, се открива култовия бар Каменица, който дава и името на тази част от Пловдив.. Работното му време е от 23 до 04 часа с вариететни програми и музика. През годините той е честа спирка след представление за героите от Драматичния театър и гостите от други градове. В заведението още с откриването му като диджей дебютира и известният български радио и телевизионен водещ Тома Спространов. Близо две десетилетия клубът е любимо място за забавление на младите пловдивчани, а на сцената се изявяват най-популярните музиканти – Лили Иванова, Емил Димитров, Митко Щерев.

След затварянето на бирхалето мястото сменя многобройни собственици, наематели и посоки на развитие. Спомняме си го като рок клуб Устата, а после Ухото, микс бар Калигула, фолк клуб. Горе на стълбите през годините имаше детски парти център, ресторант за средиземноморска кухня, за българска гурме храна и от тази година – със заявка да ни накара да усетим по небцата си вкуса на България на три морета.

Новото място ще презентира на гостите си част от кухните на териториите, на които се е простирала страната ни по време на управлението на Цар Симеон. Обръщайки поглед назад към славната история на нашата държава успешните битки тогава довеждат до най-голямото териториално разширение на България и я превръщат в най-силната държава на тогавашна Източна Европа. Това е и периодът, който вдъхновява създателите за концепцията на най-новия ресторант в Пловдив. Те самите са горди българи и патриоти и силно обичат и милеят за родината си. Рецепти от българската, сръбската, турската и гръцката кулинарна сцена – това ще намерите в менюто, а напитките ще са почти изцяло български. Интересното при подхода им за приготвяне на храната е, че те не се страхуват да експериментират с нови технологии, по които да приготвят традиционните гозби. Всичко това е с цел да запазят качествата на храната. Като допълнения към традиционната листа с предложения ще има и дневни бавно готвени ястия в лимитирани количества.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Ново и старо: България на три морета и бирхале Каменица

  1. Бирхалето работеше до 23часа.
    Тома Спространов работеше в Радио Пловдив.
    В Бирхалето свиреше оркестър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.