АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Либхер: Ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация

„Всяка година нивата на възнаграждение се преразглеждат и съответно се напасват в съответствие с нивото на инфлация и на работното натоварване. В повечето случаи ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация и винаги е над средния за региона. А големия брой социални придобивки като намалена храна, програмата за запазване здравето на сътрудниците, допълнителната здравна осигуровка за целия състав и др., не може да бъде накратко изброен“. Това заявява в позиция ръководството на концерна Либхер в България по повод днешната стачка на десетки производствени служители.

Те протестираха пред базата край Радиново с искания за по-високи заплати. Увеличението на работната заплата е едва 6%, а галопиращата инфлация е двуцифрена. На този фон поскъпна и храната в стола на завода, а това автоматично изяжда въпросното увеличение, категорични са стачкуващите.

Ето цялата позиция на един от най-големите работодатели в Пловдив и региона:

Заводът за хладилници на концерна Либхер в България е пуснат в експлоатация преди 21 години. За този период фирмата ни си е създала име като един от най-добрите и сигурни работодатели не само в област Пловдив, а и в цяла България.

За тези 21 години не е имало нито един месец, в който да е било забавено изплащането на заплатите нито с един ден.

Всяка година нивата на възнаграждение се преразглеждат и съответно се напасват в съответствие с нивото на инфлация и на работното натоварване. В повечето случаи ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация и винаги е над средния за региона. А големия брой социални придобивки като намалена храна, програмата за запазване здравето на сътрудниците, допълнителната здравна осигуровка за целия състав и др., не може да бъде накратко изброен. Тази година много преди кризата, свързана с войната в Украйна, беше взето решение заплатите да се повишат с 6% процента за целия състав на фирмата, както и сумата за ваучери да се увеличи като първа стъпка с 60 лева и да стане от сегашните 80 на 140 лева. Което за една средна нетна заплата в производството означава едно общо увеличение от 10-11%. Във връзка с актуалната икономическа ситуация в страната ще се обмисли и едно по-скорошно увеличение на сумата за ваучери до максимално допустимия размер от 200 лева. Всичко това се прави в момент на безпрецедентно повишаване на цените на всички материали и суровини за производството, както и на всички логистични разходи с над 70 %. Имайки предвид всичко това, тази видимо външна атака срещу един утвърден и реномиран чуждестранен инвеститор може само да буди недоумение, както у локалното ръководство на завода, така и у ръководството на целия концерн, както и да се отрази на решението на други инвеститори за евентуални бъдещи инвестиционни проекти в България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Лиебхер са с реноме на добър работодател, но последните две години инфлацията в никакъв случай не се покрива с ръста на заплатите. А мантрата „чуждият инвеститор“, „бизнесменът“ ти слага храна на масата, едва ли не даром, да си го вярва, който иска. Почти никой не взима на работа някой, който не му изкарва пари, да не говорим, че гръбнакът на бизнеса в България са ниските заплати. Факт: Производителността на труда тук е 50% от средноевропейският, а заплатите са 25%. Да не говорим, колко „бизнесмени“ си инвестират печалбите в оптимизиране на материална база, енергийна ефективност и развитие на собствени кадри.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина