АктуалноГласовеМненияНовини

„Тя в Пловдив“ показва жените, които всеки ден правят невероятни неща, но не са известни

 

Основателката му вярва, че е настъпил моментът за нова вълна женско движение у нас, водено от ценности като любов, единство и баланс

Мистериозна случка в подножието на Анидте изиграла сигнална роля за завръщането на Марина в България

Йоана Иванова

Снимки: Виолета Апостолова-Лети

Марина Кисьова де Хеус е учредителка на Академия „Екатерина Каравелова“, избрана за Community Solutions Fellow 2017-2018 на Държавния департамент на САЩ за изгряващ лидер. През 2014 Марина се връща да живее в България след като учи и живее години наред в Ирландия и Холандия. Връща се със специална програма насърчаваща източноевропейци, завършили в престижни университети да работят по специалността си в родната си държавата. В България работата й е свързана с темата за човешка сигурност.

Пред Капана.бг Марина разказа за дейността на Академията и за добилото популярност събитие „Тя в Пловдив“.

Учила си и си живяла в чужбина. Защо реши да се върнеш в България?

Няма една конкретна причина, а по-скоро натрупването на различни фактори, но имах и една случка, която много ми повлия. Преди няколко години бях на пътешествие в Южна Америка и при посещението ми на известния хълм с Богородица в Сантияго де Чили ме спря едно дете и ме попита от къде съм. Казах му от коя страна съм аз, то ме погледна, усмихна се и започна да пее химна на България! Запях с него… и разбира се, се и разплаках, докато всички наоколо онемяха от случващото се. Според мен това беше едно дете, което знаеше химните на всички страни, но за мен беше като напомняне, че е време да се върна.

Разкажи ми за Академия „Екатерина Каравелова“. Как и защо започна всичко?

Винаги съм искала да се занимавам с благотоворителност, а идеята за фондация се роди преди години, когато през 2011 заминах за Дъблин с програмата Европейска доброволческа служба. От тогава до сега придобивах различен опит, работейки с фондации и международни организации в Ирландия, Холандия и САЩ. Трябваше ми известно време, за да изградя и увереност, освен знанията и уменията. В продължение на магистратурата, която завърших в Тринити колидж Дъблин „Международни мирни науки“, създадох „Институт за изследване на мира“, а като проект на тази организация миналата година се роди Академия „Екатерина Каравелова“ с основна цел овластяване на момичета и жени и утвърждаване ролята на жените по въпросите на мира. Започнахме дейност в две села в Северозападна България, където организирахме 8 обучения за момичета по теми като Мотивация и личностна реализация, Умения за справяне с конфликти и др. Обученията се провеждаха всеки петък след училище, а интереса от страна на ученичките беше невероятен! Всичко започна с много ентусиазъм и малък бюджет от 2000 лева.

Защо избра организацията да носи името на Екатерина Каравелова?

Когато преди години пречетох за делото на Екатерина Каравелова и всичките ѝ невероятни постижения не можех да повярвам, че не сме учили за нея в училище! Екатерина Каравелова освен, че има важна обществена роля в политическия живот на България в края на 19 и началото на 20 век има водеща роля в изграждането на женското движение в България в началото на 20 век. Била е председател на българската секция на Международната женска лига за мир и свобода, важна международна организация която съществува и до днес. Ако не сте чували за Екатерина Каравелова, прочетете в интеренет. Важно е да пазим паметта на хора, направили толкова много за страната ни!

А как се зароди идеята за „Тя в Пловдив“?

През май тази година организирахме двудневно обучение „Гражданско участие за начинаещи активистки“. Моят подход е винаги да експериментирам и това обучение беше голям риск. До момента никой не си беше позволявал да използва думата „активистки“ в този контекст и то в Пловдив. Обучението обаче се оказа изключително успешно и именно там дойде и идеята за „ТЯ в Пловдив“. След обучението бързо се сформира екип и заедно с Кирина Бойкова и Елена Д. Лулчева започнахме организацията на „Тя в Пловдив“.

Свързахме се хората, които управляват уникалното място „Отсреща“, те приютиха идеята и ето че сега с всеки изминал месец събитието е притегателна сила за интелигентни и мислещи хора в града, които искат да бъдат част от активното гражданско общество.

Какво още сподели Марина, вижте в Капана.бг

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина