АктуалноГрадътКриминалеНовини

Тийнейджърът – атентатор е у дома си и ще продължи да ходи на училище

Ученикът е обработван близо година, за да влезе в ИДИЛ

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка

Таня Грозданова

16-годишният младеж се е мислел за част от ИДИЛ. Той е бил облъчват близо година и вербуван след разговори в интернет. Там е добавен за член в секретен чат на Ислямска държава. Това разкри зам.-главният прокурор Иван Гешев, по отношение на ученика, заловен да готви атентат в Пловдив. В четвъртък младежът е бил задържан.

По време на извънреден брифинг на Прокуратурата в София стана ясно още, че в две помещения, ползвани от момчето са намерени множество самоделни бомби с пирони и знаме на терористичната организация.

Над 14 килограма взривно вещество е подготвил ученика за самоубийствения атентат, който бе осуетен в Пловдив. Той е смятал да се самовзриви с т.нар, тръбна бомба, използвана от някои терористи в САЩ. Същото вещество е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и на летището в  Сарафово. Там количеството на веществото е било значително по-малко –  2,5 кг, съобщи още на пресконференцията заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Тийнейджърът сглобил бомбата сам за 7-8 дни, като смесил само общодостъпни вещества. Признанието направил по време на беседа с психолози. В началото обаче твърдял, че просто има интереси към химията.

Младежът е при родителите си и ще продължи да ходи на училище, за него ще отговарят инспектори от Детска педагогическа стая. Интелигентно и добро момче, заяви още прок.Гешев.

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

В претърсените помещения, където работел младежа, са открити още: пиратка с пирони, множество механични, електронни и електрикомеханични прекъсвачи за ел. вериги, раница с батерия и електрически вериги в нея, механични бутони, ключове за електрически вериги и други, изброи Иван Гешев.

Близки на ученика усетили, че става нещо нередно и информирали службите.

Както ви съобщихме по-рано, 16-годишният младеж е решил да приеме исляма, а семейството му оказвало пълно съдействие на органите на реда. Припомняме още, че по-рано днес бе обявено, че е предотвратен терористичен акт в Пловдив. Органите на реда са задържали непълнолетен младеж за готвеното нападение при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни. До неговото разкриване се стига, след като поведението му е направило впечатление на съучениците му, които са сигнализирали на органите на реда.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. тоя облещенпрезерватив е искрен , колкото и вълк в кошарата на агнетата…мирише на постановка за повдигане на катастрофален рейтинг

  2. Наистина лиА Вие вярвате ли наистина на поредната скалъпена простотия с цел вселяване на страх и отклоняване на вниманието на народа от други съществени събития?

  3. Дрън-дрън. Мбого удобна новина. А намерили ли са детонатор с бризантно взривно вещество? Щото нафта и селитра трудничко ще ги взривиш с пиратка. Не е ли баш навреме да намерят атентатор, покрай издънките на Тотев?

  4. Платете на репортерите си курс по езикова култура. Или им купете по 1 речник да научат малко граматика и правила 🙂 особено за думите, пишещи се с тире!

  5. Значи този келеш, който можеше да избие мнго от нас провдивчани, ще си седи у дома и ще си ходи на училище, вместо за нетова и наша безопасност, както и на нашите деца, да бъде отведен в къщичщите защитени жилища…но НЕ СОЦИАЛНИТЕ ОТВЕЖДАТ КЪРМАЧЕТА ОТ МАЙКИТЕ ИМ, щото били бедни, а непълнолетните убийци остават у дома. ИЗВРАТЕНЯЦИ…как е възможно да допускаме това, хора? Да изметем боклука!

  6. Да го хвърлят на прасетата!!! Добро момче бил?!?! Да излизаме час по-скоро от тоя Псевдо-еврогейски съюз!!! Ами ако беше взривил тези бомби?!?! Пак ли щяхте да се пенявите че бил добър, нещастници????

    1. Толкова добро момче бил, че решил да убие колкото може повече невинни хора ?!И родителите още малко и ще ги изкарат ангели, че съдействали на органите, а до сега спали ли са, че не са разбрали, че шестнадесетгодишният им син си къта 14 кг. взрив.Отговорността трябва да е споделена и наказанието най-строго, какво значи детска педагогическа стая – все едно, че е откраднал два лева ?!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина