АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Нова историческа книга за Града под тепетата представи и инж. Любозар Фратев

Премиерата на „Книжовен паметник за Пловдив” изпълни зала Съединение

Книга се отличава съществено от предишните 13, тя е сборник от писмени исторически извори за града

14-ата поредна значима книга за Града под тепетата, която фондация „Балкански културен форум” издаде традиционно в навечерието на Коледа, е книга за Пловдив и неговата история от древността до Възраждането. Премиерата на „Книжовен паметник за Пловдив” се състоя снощи в препълнената зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей.   

„Книгата носи дъха и духа на далечното време и, надявам се, ще убеди всеки българин, че Пловдив заема наистина изключително място в родната ни история. Това е един своебразен исторически сборник, изцяло изготвен на база на исторически документи,“ заяви в началото инж. Любозар Фратев, председател на фондацията, основател на „Новиз“ АД, и съучредител на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ и първи негов председател.

Той изказа искрени благодарности на наследниците на  Кирила Възвъзова-Каратеодорова, които са дали разрешение авторите на книгата да използват нейния научен труд „Непресъхващи извори“, които също бяха дошли специално за представянето.

„Водили сме се от идеята да покажем на хората, които обичат миналото, документите, по които те могат да направят реконструкция на миналото. Така се получи една пълна антология на писаното за Пловдив от Античността до края на 19 в… Тази книга ще даде възможност на читателя, който се интересува от историческо четиво, от родната история, да се запознае сам и непосредствено с част от писаното от античните гръцки, латински, византийски хронисти и историци; от ориенталските, славянските и западноевропейските пътешественици, писатели, учени и дипломати; с част от документалното книжно наследство на нашите дейци от  Възраждането, свързано с Пловдив“ сподели още инж. Фратев.

Председателят на Общински съвет инж. Александър Държиков също бе на представянето на книга, а сред  гостите на събитието бяха още кметът на район „Централен” Георги Стаменов, председателят на Фондация „Христо Ботьов, Боян Ботьов, директорът на национална библотека „Иван Вазов” Димитър Минев, както и целият колектив, който е участвал в създаването на книгата.

Вечерта започна с химна на Пловдив в изпълнение на студенти от АМТИИ, а ученици от Националната гимназия за сценични и екранни кадри Пловдив зачетоха няколко текста от книгата.

Директорът на историческия музей д-р Шивачев, който е участвал в изготвянето на книгата, обясни пред публиката целия процес по изготвянето на книгата, отбелязвайки че Книжовен паметник за Пловдив” има своите научни достойнства, тъй като са използвани много документи и исторически извори за написавнето й.

Книгата е структурирана в три раздела – „Древност“, Средновековие“ и „Ново време“. Оформител на книгата е художникът Костадин Отонов, а редакцията на текстовете е на д-р Стефан Шивачев – директор на Историческия музей и на Данаил Георгиев.

„Книжовен паметник за Пловдив” от днес може да бъде намерена в книжарници Хеликон, а скоро и в Хермес.

Бизнесмен от Пловдив с Национална награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година (ВИДЕО)

Инж. Любозар Фратев – eдин предприемач и общественик на 75

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина