АктуалноМненияПод ножаСъдТемида

Мръсният въздух в Пловдив се връща в съда

Екологично сдружение обжалва определението на съда в Пловдив за липса на правен интерес пред Върховния административен съд

Мръсният въздух в Пловдив отново влиза в съда. Организацията „За Земята —достъп до правосъдие“ обжалва днес решението на Административният съд в Пловдив, преценил, че мерките за намаляване на замърсяването на атмосферата са работа само на общинската администрация, следователно жители на града и неправителствени организации нямат право да ги обжалват.

Това се случва, след като от Екологично сдружение „обжалва програмата за качеството на въздуха в община Пловдив, приета в началото на август. Документът със срок на действие до 2023 не отговаря на условието превишенията на нормите да се преустановят възможно най-бързо — както изисква правото на Европейския съюз, смятат от „За Земята —достъп до правосъдие“.

„Друг недостатък е липсата на конкретни срокове с индикатори за подобрение на въздуха както в „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“, така и в „План за действие към същата за периода 2018 до 2023 г.“  Пловдивчани незнайно докога ще продължат да дишат въздух, изпълнен с  фини прахови частици и азотен диоксид  — замърсителите, превишаващи най-често допустимите норми. Въпреки тази мрачна прогноза и общоизвестните здравни негативи за пловдивчани, съдът в Пловдив реши, че нито жителите на града, нито неправителствени организации  могат да обжалват Програмата за подобряване качеството на въздуха. Според съда програмите са вътрешноведомствен акт, който създава права и задължения само за администрацията и не накърнява интересите на жителите на Пловдив. Интересно как съдия Мариана Михайлова и съдия Светлана Методиева независимо една от друга са стигнали до напълно идентични изводи и аргументи по отделни жалби срещу Програмата на Пловдив”, коментират от сдружението.

„Българският съд прилага критерии за наличие на правен интерес, който е изключително рестриктивен и не взема предвид спецификите на екологичните права“, коментира Регина Стоилова, адвокат на „За Земята“. „Общоизвестна е вредата, която мръсният въздух има върху здравето на гражданите. Съдът обаче отказва да поеме отговорност и да потвърди очевидното”, допълва тя.

След обжалването на определението на съда в Пловдив пред Върховния административен съд, при съмнение относно тълкуването на европейското законодателство „За Земята— достъп до правосъдие“ ще поиска да се отправи и преюдициално запитване до Съда на ЕС.

„Заключението на българския съд е в противоречие с константната практика на Съда на Европейския съюз и Орхуската конвенция, които се прилагат с приоритет пред националното законодателство. Причините могат да са две: бягство от отговорност или липса на компетентност. И в двата случая, това са лоши новини за възможностите за упражняване на гражданските права в България. Постановяването на съдебна практика, която противоречи на правото на ЕС, е само по себе си нарушение, за което страната ни може да бъде отговорна пред европейските институции“, напомня адвокат Регина Стоилова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина