АктуалноГрадътИзбориНовини

Йордан Иванов стана зам.-председател на ОбС

Нужна е промяна на ролята на Общински съвет, защото днес той продължава да е гумен печат на кмета, коментира старейшината от Демократична България

Йордан Иванов бе избран за заместник-председател на Общински съвет на днешната сесия с почти пълно единодушие. Той бе предложен за такъв от групата на Демократична България, като номинацията му бе подкрепена от всички съветници, без един, който се въздържа.

Ще работя за прозрачност, както го правя в продължение на години, далеч преди да бъда част от общинския съвет, написа след това в личния си фейсбук профил Йордан Иванов.

Той припомни, че е предложил и ще защитава промени в дейността на ОбС. Той иска   всяко гласуване в общински съвет и в комисиите да бъде поименно, заседанията на им  да се излъчват на живо, да има публично оповестяване на документооборота, с който работят комисиите и местния парламент, както и да бъдат осветлени регистрите в община Пловдив, които трябва да са публични.

„Искам и ще работя за промяна на полята на Общински съвет. Днес той продължава да е гумен печат на кмета. И работата на комисиите, и работата на общински съвет е подчинена на волята на общината, а трябва да е обратното, защото общински съвет е местния парламент. Въплъщаването на смисъл и съдържание в общинския съвет минава през конкретни решения, които задължават общината да извършва конкретни фактически действия въпреки волята на изпълнителната власт”, подчертава Иванов.

Според него е наложително да има граждански контрол и въвеждане на браншовите организации в управленските процеси.

„ Още по време на изборите поех ангажимент да предложа наредба, която да повиши гражданския контрол и експертния потенциал на оценителните комисии, които разпределят десетки милиони годишно чрез обществени поръчки. Най-бързият път към повишаването на доверието в работата на институциите, е участието на браншовите организации в оценителните комисии за обществени поръчки и в приемателни комисии по реда на ЗУТ. Считам, че Камара на Архитектите в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране /киип/ и Камара на строителите в България трябва да играят ключова роля именно за този граждански контрол и повишаване на експертния потенциал, като бъдат въвлечени ефективно в управленски процеси”, подчертава новият зам.-председател на ОбС.

Настоява още за реформа на армията от хартиени чиновници и електронизиране на услигите на общината.

„ Считам, че всяка една услуга на общината трябва да бъде електронна – в компютъра и мобилния телефон на всеки един пловдивчанин. Това ще пресече порочната практика на партийни назначения и ще превърне голямата, раздута и партийна администрация в малка, електронна и професионална. Това ще пресече и порочната практика на купуване на гласове чрез партийни назначения, което е и един от най-сериозните проблеми на община Пловдив”, смята Йордан Иванов.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Момчето е много зле! Капацитетът му стига за безцелни и неаргументирани заяждания. Слабо подготвен и чанипулативенфун на да. Цялата им група е от комплекса, страдащи от мания за величие

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина