АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоКултураМненияНовини

Световни артисти преоткриват Стария Пловдив в НОЩ 2019

Японката Саори Хала язди кон в Стария град с препратка към религиозните закони на Османската империя

През 2019-а основната кураторска програма на НОЩта – “Общо място”, подготвена от Владия Михайлова, е фокусирана върху Стария град и се стреми да покаже различни от познатите му образ и атмосфера

Между 13 и 15 септември включените в НОЩта проекти ще се разположат от Източната порта до Данчовата къща и Къща Стамболян, приканвайки зрителя да влезе сякаш през “задния” вход на Стария град, слабо познат за туристите и дори за жителите на Пловдив

Общността, връзката с другите (чуждите), практиките, които свързват хората, свободата на избор и други фундаментални теми от живота ни заедно ще бъдат разгледани през погледа на съвременния артист в трите вечери на НОЩ Пловдив този септември. Без да търсят непременно директна връзка с историята на Стария град, проектите от “Общо място” ще отправят въпроси, с помощта на които публиката да преоткрие своята принадлежност и дълбоки връзки с миналото.

Срещата на многовековните традиции с различни културни влияния ще бъде представена и в танцовата видео инсталация на японската артистка Саори Хала – “Един кон не би се обезспокоил”, която вече бе в Пловдив, за да заснеме част от нея. Саори изследва връзката между време, пространство и тяло посредством човешкото движение във всекидневните ни дейности. За целта на танцовия филмов проект, който ще бъде представен на НОЩ Пловдив през есента, авторката ни напомня за Османската империя през 14-ти век – време, в което българите не са можели да строят своите християнски храмове по-високо от нивото на погледа на човек, яздещ кон.

“Именно забраната е причината някои църкви в България да са полувкопани. Очевидно конете са били символ на силата, потисничеството и йерархията, проявявани по това време.”, казва авторката. Във филма Саори Хала ще изследва тези ограничения и техния ефект върху текстурата на града.

Заснемането на “Един кон не би се обезспокоил” се случва преди броени дни из улиците на Стария град в Пловдив, където Хала изследва границите от перспективата на ездача. Необичайният пърформанс ще постави акцент на проблеми и теми, свързани с паметта на едно място: общността, другите (чуждите), практиките, които свързват хората, свободата на избор и др. Гостуването на Саори Хала се реалзиира с подкрепата на EU Japan Fest.

Какво значи общността за нас днес? Как се променя тя? Кои са старите и кои новите общности и какъв е смисълът от тях? Тези и много други въпроси, отнасящи се към история и принадлежност, разглежда основната изложба в кураторската програма “Общо място” в Данчовата къща.

Дор Гуес, Нилбар Гюреш, Зуза Голинска, Даниела Костова, Селма Селман, Калин Серапионов, Катержина Шеда ще представят свой прочит на понятието общност, изследвайки промените и възможността човек да се реализира сред другите. Част от изложбата поставя светлина върху политиките на паметта и идентичността, а друга разглежда провалените проекти за универсални ценности. Фокусът върху индивида, неговите права на избор и взаимоотношенията му с другите са в основата на творбите, които често изследват различни културни пластове във времето и формираната цялост. Участието на част от авторите в изложбата е подкрепено от Полски културен институт, както и Посолството на Чехия в България, Почетения консул на Чехия в Пловдив и Чешкия културен институт.

Сред специалените проекти в програмата на Отворени изкуства, подготвени за НОЩта е и платформата Creative Media Lab, с куратор Петко Танчев, която е свързана с различни практики и естетически платформи в пресечната точка между изкуството и новите технологии. Проектът разширява художественото съдържание на НОЩ/Пловдив като създава интерактивна, лабораторна среда и среща публиката със съвременни медийни артисти, програмисти и други професионалисти в областта на дигиталното изкуство. През 2019 г. Creative Media Lab се осъществява в партньорство с Драматичен театър, Пловдив.

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България” и EVN. НОЩта е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А български?!?!!! Кучета ги яли. Криворазбраната контемпърари циливилизация, за лайняни фонтани и т н. Еми драйфа ми се. Добре, че е кукления театър в Пловдив: скромно неуморно и без много фанфари вдъхновява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина