АктуалноНовиниСъдТемида

Райфъла и компания чуха „виновни“ първоначално с усмивка

След произнасяне на времето зад решетки усмивките посърнаха

13 години е най-голямата присъда по делото и повтаря предишната

Атанас Червенков, Бисер, Симеон, Веселин и Васил дължат 50 000 лева на д-р Аргир Гяуров

 Соня Попова

Пловдивският окръжен съд постанови присъда от 13 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим, за Атанас Червенков – Райфъла. Той влезе усмихнат в залата, както и някои от останалите обвиняеми по делото, усмивките им се задържаха още известно време в залата. След произнасяне на присъдата „виновен“ те полека посърваха, а при прочитане на съответното наказание изчезваха напълно.

Съдебният състав, разглеждащ знаковото дело, с председател Екатерина Роглекова, призна за виновни по повдигнатите обвинения цялата организирана група за мокри поръчки.

Атанас Червенков и Веселин Загорски – Тъпото бяха признати за виновни по всички обвинения – извършване на опит за предумишлено убийство на собственика на медицински център д-р Аргир Гяуров, както и за няколко умишлени палежи на автомобили, сред които джип и коли на бившия депутат Антоний Йорданов и съпругата му.

Весо – Тъпото ще изтърпява наказание от 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Като бе признат за виновен в съучастничество, като подбудител и помагач в опита за убийство на Гяуров и палежите на коли.

Освен това Атанас Червенков, Веселин Загорски и останалите – Симеон Генев, Бисер Романов и Васил Василев – са осъдени да заплатят солидарно 50 000 лева на „поръчания“ д-р Аргир Гяуров за претърпени неимуществени вреди. Припомняме, че  Гяуров бе частен ищец по делото и претендираше за 100 000 лв обещетение.

Съпругата на Червенков, която бе и негов частен защитник, през цялото време пишеше на някого по телефона какво се случва в залата. По-късно в кулоарите на съда тя коментира следното:

„Изобщо не ме притеснява тази присъда, очаквах Окръжният съд в Пловдив да не спази указанията на Апелативния“.

Евелина Червенкова подчерта, че съпругът й е абсолютно невинен и неслучайно има още две съдебни инстанции.

Петимата осъдени на тази инстанция дължат и: на бившия депутат Антоний Йорданов и на жена му суми за претърпени имуществени вреди, както следва 6800 лева и 4400 лева, а на „Стеда СД“ ЕООД 7 700 лева, както и близо 760 лева съдебни разноски и държавни такси по тези искове на Окръжен съд.

Симеон Генов и Бисер Романов, които са установени като преки извършителите на нападението  срещу Аргир Гяуров, получиха съответно 5 години и 5 и 8 месеца. Те ще изтърпяват наказанията си при първоначален общ режим.

Помагачът им Васил Василев получи 4,6 месеца затвор, а шофьорът на Атанас Червенков – Стефан Гичев, който имаше повдигнати обвинения за държане без надлежно разрешително на огнестрелни боеприпаси бе осъден на 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

Отбелязваме, че днешното решение на съда потвърди решение в предишното дело, където присъдата за Райфъла също бе 13 години.

Днешното решение не е окончателно, то подлежи  на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина