Кмет предприе извънредни мерки за чистотата на въздуха

Актуално Новини Под ножа

За сега не в Пловдив

Столицата обявява на сайта си какво се диша там, под тепетата информацията е завоалирана само на сайта на местната екоинспекция

Соня Попова

Рано тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова публикува в социалните мрежи, че се очаква превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата, както и линк към същата информация на сайта на Столична Община. Веднага обяви и мерки, свързани със замърсяването.

„Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха…“

В същото време някои пловдивски медии се опитаха да пришият подобна новина и на Община Пловдив. Репортерска проверка на Под тепето показа, че както винаги подобна информация на сайта на местната администрация липсва.

Според сайта на Европейската агенция за околна среда положението в Пловдив е много лошо.

Информация за състоянието на въздуха, който дишат пловдивчани и гостите на града, съобщена от местна институция има само на сайта на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и както винаги, тя е съобщена по-възможно най-завоалирания начин.

От там става ясно, че за изминалите два дни от декември във втроия по големина град в страната положението се влошава. Превишението на  средно – денонощната пределна норма за ФПЧ10 за неделя е било три пъти над нормата: “02.12.2018 г. – 2.77 пъти СДН в пункт АИС “Каменица” и 3.2 пъти СДН в пункт АИС “ЖК Тракия”.

Естествено без нито дума за препоръки, камо ли пък мерки за справяне със ситуацията.

Това е си е част от правилата на кризисния PR – съобщаване на лошите новини завоалирано.  Обаче има правила и за успешния PR, които следва кметът на София – да даваш алтернатива.

Все пак е начало и то от столицата, което дава надежда да кажем „За сега в София, скоро и в други градове“.

А до тогава остават въпросите:

Да дишаш или не?

Да паркираш или не?

Да се возиш или не?

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Кмет предприе извънредни мерки за чистотата на въздуха

  1. Да обаче днес Тотев украсяваше елхички на главната. Нещо не го вълнуват пловдивските човешки неволи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.