ГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри „ТексТейлър експо 2019“

„ТексТейлър експо“ е значимо събитие, защото показва технологични иновации,  постиженията на български фирми за готово облекло, а също – на ученици и студенти, които са бъдещите дизайнери. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри  второто издание на изложението  за текстил и мода. То продължава  от 7 до 9 ноември 2019 г. в Международен панаир Пловдив с участието на 75 фирми, организации, средни и висши училища  от  осем държави. Специален гост е дизайнерът  Иван Донев, който вече има световно признание.

Не случайно „ТексТейлър експо“ се провежда тук, защото най-големият изложбен център в Югоизточна Европа вече е марка за качество, а неговият екип за пореден път доказа своето високо ниво, подчерта Илияна Йотова. След това преряза лентата заедно със заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Изложението  се организира под патронажа на Министерството на икономиката, а съорганизатор е фирма „Спекс“.

Текстилната и модната промишленост  са сред най-динамично развиващите се  отрасли у нас, каза Лъчезар Борисов. В тях работят 90 000 души, производството на облекло формира 7.1% от добавената стойност в българската икономика, а на текстил  – още 1.7%, припомни  той. Индустрия 4.0 е в тази изложбена зала, тук е показано последно поколение машини, с чиято помощ добрите дизайнерски идеи ще носят нова добавена стойност, подчерта  Лъчезар Борисов.

„ТексТейлър експо“ вдигна значително нивото на българската мода и вдъхновява  младите хора, които искат да се развиват в тази област, подчерта в своето приветствие Иван Донев. Догодина изложението ще бъде още по-хубаво, бе категоричен  той. Известният творец даде старт на Конкурса за млади дизайнери, който ще популяризира нови таланти и авторски марки.

„ТексТейлър експо 2019“ показва естетическите търсения и технологичните иновации в модната индустрия, затова е полезно за специалистите и интересно за широката публика, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Индустриалната част на изложението представя  оборудване, консумативи и услуги за производството, висококачествени изделия, като платове, конци и прежди, аксесоари, готови облекла, трикотаж, бельо, текстил за дома и за хотели. За първи път се включват  логистични компании.  Акцент е присъствието на десет големи фирми от Китай, каза д-р Иван Соколов.

Почитателите на модата ще бъдат впечатлени от авангардните колекции,  разработени от утвърдени творци и от студенти. Те може да се видят  в Дизайнерската зона, на щандовете и на дефилетата на 8 ноември. Сред участниците е Паулина Цветанова, наложила собствена марка в Берлин.

Актуалните тенденции са тема и на презентации от съпътстващата програма. Тя включва също семинари с бизнес насоченост, разглеждащи нови модели за производство и маркетинг в текстилната и модната индустрия.

Експонатите на „ТексТейлър експо 2019“  са разположени в палата 13, която е отворена всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. в палата 13. Билетът струва 5 лева, а за ученици и пенсионери – 3 лева. Специалистите имат право на безплатен достъп след онлайн регистрация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина