ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноБизнесБългарияГрадътИграчкиНовини

Хибриден дрон, направен в Пловдив, е сред новостите на Техническия панаир

При наближаване на границата, летателният апарат превключва от бензин на ток и става безшумен, за да лови нарушителите – ВИДЕО

Институтът за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките /ИКИТ-БАН/ е с един от най-големите щандове на открития по-рано днес Международен технически панаир 2024. Експозицията им от различни модели на въздушните роботи е разположена в Палата №3 – едната от общо две, на които се простира тазгодишното издание на изложението.

Цели две палати на Международен технически панаир 2024

Учените представят главно дронове за разнообразни граждански услуги, сред които отличават тривитлов модел с товароносимост до 80 кг, който се оказва изключително удобен за доставка на пратки в градски условия.

Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им.

В първия ден на изложението особен интерес предизвика хибриден дрон от ново поколение, който може да се движи както на бензин, така и на ток. Летящият робот е направен в Пловдив, разказаха създателите му.

В Института за космически изследвания и технологии на БАН се работи и по Национална програма „Сигурност и отбрана“. Вижте подробности във видеото.

Пловдивският панаир е домакин и на регионалния конгрес на Международната пътна федерация Европа и Централна Азия, което е най-мащабното събитие на Стария континент, както и на XVII-а национална конференция по транспортна инфраструктура „Future Roads: Innovate, Invest, Achieve Zero“.

По този повод на пресконференцията, предшестваща откриването на Техническото изложение, проф. дтн Димо Зафиров от ИКИТ-БАН отправи въпрос към Международната пътна федерация „как Институтът може да стане член“.

Той напомни за множеството цивилните приложения на въздушните роботи, които разработват и подчерта, че дроновете предлагат все повече бързи и качествени услуги.

По думите му ежедневното им използване като въздушен транспорт на малки и спешни пратки се разпространява успешно вече в Африка, Азия, Америка и Ирландия.

Правят се успешни опити и в ЕС, но има проблеми с въвеждането на правила за тяхното движение във въздушното пространство“, уточни проф. Зафиров.

Бизнесът все повече настоява за широкото им използване за различни услуги, което ще позволи безопасното, екологично и икономически изгодното им приложение, но това може да се случи едва след приемането на нормативна база, която да позволява широкото им приложение, поясниха от БАН.  

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина