ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Station Street Festival 2024 пусна нов фестивален медал с кауза

Station Street Festival отново пусна фестивален медал с благотворителна кауза за тазгодишното издание, което стартира след броени дни на улица „Иван Вазов”.  Както през миналия септември, така и сега, 500 колекционерски медала с артистична и благотворителна стойност отново бяха безвъзмездно отсечени от частен монетен двор “Булминт”. 

Освен благотворителната си цел и колекционерски характер, медалът има също и художествена стойност. На реверса му е логото на фестивала – стилизирано изображение на класически парен локомотив от началото на миналия век.

За дизайн на аверса през 2024 г. е използвана северната фасадата на сградата на станцията – настоящата Централна гара – Пловдив, която е истински паметник на културата. Изтънченият архитектурен стил е предаден с изящество и прецизност към детайла и технологичното предимство на най-модерните технологии в монетосеченето, използвани от „Булминт“. Изображението представя сградата в нейния автентичен вид при откриването й преди 116 години. 

Строителството започва през 1905 г. по проект на италианския архитект проф. Мариано Пернигони и продължава 3 години. Официалното откриване е на 30 ноември 1908 г. Любопитен факт от този период е, че по-рано същата година – на 26 септември, цар Фердинанд пристига в града във връзка с обявената Независимост на България и е приет на още неоткритата гара. Това е поводът една от залите да бъде наречена „Царската чакалня“.

Станцията в Пловдив тогава е разполагала с общо 11 коловоза – 5 челни и 6 обикновени. Приемната сграда е създадена на принципа на симетрията, с барокова, богато орнаментирана фасада и три ризалита – ризалит представлява издадена пред основната линия на фасадата част, изградена най-често по цялата й височина – от терена до покрива. Северната фасада е главната фасада към предгаровия площад. Пред южната фасада на перона на първи коловоз е изграден навес, чиято носеща конструкция и до днес е съхранена в оригинален вид, подменено е само покривното и покритие.

Изборът точно тази сграда да бъде върху медала на фестивала „Улица Станционна“ не е случаен. Коларският път, който свързвал станцията с града, се е превърнал в една от най-красивите и емблематични улици на Пловдив – „Станционна“. На нея са се намирали домовете на европейските дипломати, архитекти и техници. В наши дни е позната като ул. „Иван Вазов“, защото е преименувана в чест на поета през ноември 1920 г. по време честването на 50-ия му творчески юбилей. Тогава Вазов става почетен гражданин на Пловдив, а тази важна за града улица е приела неговото име. 

Медалът е със следните спецификации:

Материал: мед с позлата

Тегло: 20г.

Размери: 38.6мм.

Качество: висше

Тираж: 500бр.

Както през първото издание на фестивала, така и през 2024г., всички събрани средства от продажбата на медала ще отидат като директна финансова помощ към Фондация “За Нашите Деца” и работата ѝ в помощ на българските деца и родители.

Можете да заявите своя медал предварително тук: https://forms.mk/PwbNs
Открийте резултатите от благотворителната дейност на фестивала през 2023г. тук: https://stationstreet.bg/bg/articles/results-from-2023-charity-campaign-ssf

Station Street Festival е с вход свободен. Можете да гледате трейлъра на първото издание през 2023г. тук. Повече информация за фестивала можете да откриете на официалните канали:

Facebook: https://www.facebook.com/StationStreetFestival

Instagram: https://www.instagram.com/stationstreetfestival/

Site: https://stationstreet.bg/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина