ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЗдравеПУЛС

Учителите за матурите: Липсата на мотивация е основен проблем

Нужни са интерактивни методи на обучение, които да привличат вниманието на учениците, единодушни са те

Не само бъдещите абитуриенти, но и малчуганите също държат изпити с външно оценяване. По темата разговаряхме в младата Ивелина Василева, която завърши Българска филология в Пловдивския университет, но успя да се реализира професионално в столицата. Тя преподава на деца в начален етап на образование и по-конкретно на четвъртокласници и сподели, че задачата никак не е лесна.

Да преподаваш в училище е много по-различно от това, което сме си представяли, коментира тя пред нас. Вниманието на децата се задържа все по-трудно от преподавателите, а когато те са с по-голям стаж, респективно и по-възрастни, ползват предимно старите методи на обучение, които към днешна дата са неактуални и не интригуват децата. Малчуганите не са глупави, нито проблемни, те имат страхотен капацитет, но им липсва каквато и да било мотивация да учат, с тъга сподели младата учителка.

Според нея, резултатите на малките матури, които се държат след 4-ти клас са разочароващи. Когато един ученик е умен, има знания и потенциал да се развива, но на изпита получава оценка Среден 3 е тъжно. И това се дължи на факта, че за тях е важно да минат в следващ клас и нищо повече. Разбира се, няма как да не отбележим и стреса, който преживяват децата по време на тази форма на изпитване, което също оказва влияние върху представянето на учениците.

Мнението и за зрелостниците не е много по-различно. Децата ни са интелигентни, но не намират смисъл в образованието, което получават. Често, негативен фактор в тази насока е, че дори и един ученик да е отдаден на който и да било предмет, ако той практически не може да приложи знанията си, бързо губи интерес към него, коментира друга учителка от пловдивско школо. Тя преподава български език и литература и търси всевъзможни начини да привлече вниманието на своите възпитаници. Правим презентации, някои от талантливите деца ги карам да нарисуват героите през своите очи, за които четем, намираме снимки в интернет от различните епохи, за да видят как са били облечени хората през миналия век, разказва преподавателката. Вярвам в учениците си и смятам, даже съм сигурна, че са се представили чудесно на матурата по български език.

Резултатите от зрелостните изпити на дванадесетокласниците тепърва предстои да излязат. Желаем им успех!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина