ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Двама мъже и един експеримент – как се живее в Столипиново

Росен Чепилски и Борис Бъндев ще прекарат 356 дни в Столипиново, след което ще създадат филм за живота в гетото

Двамата признаха, че много от митовете за малцинството са клишета

Една идея се заражда тогава, когато почнеш да я детайлираш, споделя Борис

Паулина Гегова

Днес ще ви разкажем за един "проект", ако можем да го наречем така. Интересна колаборация между един млад мъж, тепърва навлизащ в силните си години и един господин с житейски опит. Борис Бъндев е блогър! Обикалял е из Испания и Израел, за които е правил специални клипчета, с личните истории на хората, с които се е запознал. 

Срещу него застава Росен Чепилски е част от техническата поддръжка в Драматичен театър Пловдив. Росен е учил кино режисура в Полша. И двамата имат опит в заснемането, както и писането, което напълно ги стикова. 

Двамата образуват сдружение Badge! Първата задача, с която официално се заемат е "356" 

356 е с ясна цел! Личен експеримент за разликата и общото между българи и роми. И за да не е нищо повърхностно, те решават да прекарат една година без десет дни в квартал Изгрев. И то не къде да е в Изгрев, а в най-крайната част, в сърцето на Столипиново, на брега на реката, където почти не се срещат българи. Битуват в блок на улица Калина. Защо година без десет дни? Защото са ексцентрици, от онези хубавите, които с удоволствие слушаш. Имат ясен кодекс – да се отличават от останалите, без да искат другите да са като тях. Не се опитват да интегрират ромите, да ги променят, искат само да създадат симбиоза между двата етноса. 

"Техният ген е различен от нашия. Те са талантливи, добри занаятчии и много работливи. Музикално и танцувално развити, но образованието и науката за тях е загуба на време. Просто имат друг манталитет. Динамиката им е забързана и активна, а нашата система не е тяхната." споделя Борис. 

Но и двамата признават едно – откакто живеят в Столипиново, се чувстват по-спокойни. Превърнали са квартирата си в офис с няколко компютъра. Запознали са се с четирима младежа от квартала, също роми, на които са дали GoPro камери. Целта е за 356 дни да се заснемат 356 ситуации в махалата, които после се монтират и излъчват в специалния блог, следвани от 356 статии, в които представят по-академичен анализ за живота в махалата. Надеждата им е тези четири момчета да се вдъхновят до толкова, че след като мине годината, те да поемат щафетата и да обучат свои кадри, а ако имат късмет, тази идея може да се развие чак до прословутата 2019-та. В блогът Чепилски и Бъндев, създават седмичен календар на темите, а читателите и зрителите могат да дават своите предложения, както и да наблюдават onlain монтирането на клиповете. На финала, ще създадат и пълнометражен документален филм.

"Идеята се роди от нашето взаимодействие и общи представи за света. Ние сме хора, които никога не сме приемали реалността и се опитваме да я изразим по собствен начин."

Творците признаха, че много от митовете за малцинството са клишета. За сега не са имали расови и агресивни проблеми. Оказва се, че братята роми са гостоприемни, винаги ще завържат разговор, независимо дали отиваш до пазара да си купиш зеленчуци или в близкото барче. Не са ги лъгали с пари, не са им пробутвали наркотици. Плащат си тока! 

"Те са огнена кръв. Когато се карат, се карат навън – на улицата, така че всички да ги видят и спорът се превръща в лека форма на театър. После се прибират и пак се обичат." – обяснява Росен.

Въпреки всички разминавания между двете националности обаче, намират и общи интереси. Много младежи са откликнали на предложението им да ги заведат на театър, на някое парти. Смятат дори да организират излизане извън града, за да ги запознаят с професионалния метод на операторското майсторство. 

Всичко звучи доста любопитно и някак си привличащо вниманието, но не е толкова лесно, колкото изглежда. Най-вече защото, както става в живота, всичко е обвързано с пари. Средствата не стигат за по-професионална техника, затова паралелно с всичко останало, създават и кампания. Тя не е като тези, на които сме свикнали с изпращане на sms-и и подобни, но пак дава възможността да им се помогне, ако някой има желанието. 

Линк към кампанията: https://www.indiegogo.com/projects/356#/

Линк към видео: https://www.youtube.com/watch?v=qaH80EGiVwU

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина