ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЗдравеПУЛС

Проф. Стефанов спасява човешки животи с Бийтълс

Настройвам се за работа с рок, хард рок и метъл, релаксирам след нея с джаз, разкри ръководителят на КАИЛ

Най-тежкото отделение навърши 40 години днес, екипът мечтае са тотален ремонт

Проф. Стефанов приема поздравления в кабинета сиПортретът на Ленън сред тежка медицинска литератураДа спасяваш човешки животи с Бийтълс. Това прави проф. Чавдар Стефанов, ръководител на най-тежкото отделение в най-голямата болница в България- КАИЛ в УМБАЛ „Св. Георги”. Днес професорът приемаше поздравления и не криеше усмивката си, тъй като Клиниката по анестезиология и интензивно лечение навърши 40 години. Той посрещна гости между портретите на Левски и Ленън, съжителстващи си с най-тежката медицинска литература. Музиката е начин хем човек на се настрои към ситуацията, хем да може да релаксира от нея. Ако успее да намери подходящата музика, това е много добре. При мен нещата са ясни-когато трябва да се настроя за работа слушам рок, хардрок, метъл. А когато трябва да релаксирам от нея и искам да си почина- слушам джаз. Това е моята схема, не скри пред Под тепето проф. Стефанов.

Приятният юбилеен повод на КАИЛ кара екипът на клиниката да помечтае. Вече са начертани новите планове за тотален ремонт на отделението, за който то крещи от години. Да, преди 40 години е било модерно, но сега е далеч от тази дума. КАИЛ и ръководството на УМБАЛ имат общи намерения за цялостната реконструкция – от смяната на санитарните покрития, през мониториращите системи до операционните зали. Ръководството на болницата има готовност да търси финансиране, за да осъществи този мащабен проект, каза проф. Стефанов.

С очакванията обаче идват и проблемите. Като липсата на кадри. Има недостиг на медицински сестри. При нас работят 46 лекари и 64 мед. сестрински, както и друг немедицински персонал. Подобно на всички болници в страната изпитваме недостиг на анестезиологични медицински сестри. Стилът на работа в едно клинично звено се определя от лекаря, но сестрите са тези, които помагат той да се следва и изпълнява стриктно. Преди години балансът в екипа бе 4 към 1 в полза на сестрите, сега е почти изравнен, а това създава проблеми. Те обаче се коренят в системата като цяло, тъй като анестезиологията не е сред най- предпочитаните специалности. Не е привлекателна заради натовареността и заради заплащането. А и самата специфика на работа има по-големи изисквания. Този проблем обаче трябва да се реши на ниво министерство. А е сериозен проблем, тъй като анестезиологичната и реанимационната дейности на практика лимитират дейността на болницата като цяло. Не може болница без анестезиологично и интензивно отделение тя не може да съществува. А когато тези отделения имат проблеми- това се отразява на работата на цялата болница, разкри  проф. Стефанов.

Ежегодно в КАИЛ се провеждат между 22 000 и 24 000 анестезии, а в интензивното отделение се лекуват близо 1500 пациенти годишно. Основна цел на работата ни е съхраняването на живота на пациентите и подобряване на състоянието, затова винаги прилагаме всички необходими медицински интервенции и терапии. Понякога това е причина тези хора да не могат да станат донори след смъртта си, защото в периода, в който сме се борили за живота им, са се увредили други органи и системи. Но все пак човешкият живот е най-ценен и всяко усилие за неговото съхраняване е оправдано, каза проф. Стефанов и уточни, че един леглоден в клиниката струва 720 – 750 лева, а НЗОК реимбурсира едва между 150 и 350 лева. Разликата се покрива от УМБАЛ „Свети Георги“, допълни професорът.

Като основна причина обаче за липсата на донори той изтъкна и нежеланието от страна на роднини и близки на пациентите в най-тежко състояние. Тъй като КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“ е част от донорската мрежа, в нея има координатор по донорство и клиничен психолог, който да разговаря с роднините на пациентите, уточни началникът на клиниката.

ЦИФРИТЕ

Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямата от този тип в България с близо 120 души персонал.  До тук се стига в един много дълъг период от време. През 1968 г. към Катедрата по хирургически болести към Висшия медицински институт в Пловдив е създаден Център за анестезиология и реанимация, който на 16 октомври 1974 г. е обособен като Клиника по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ) с ръководител доц. д-р Банко Воденичаров. След пенсионирането му, клиниката се ръководи последователно от доц. д-р Панчо Николов, доц. д-р Султанка Попова-Бакърджиева, доц. д-р Маргарита Кадийска. В момента началник на КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“ е проф. д-р Чавдар Стефанов.

Неслучайно е избрана и датата 16 октомври – на нея през 1846 г. д-р Уилям Мортън за първи път нагледно пред група медици в Масачузецката главна болница в Бостън показва своя метод за обезболяване по време на операция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина