Подтепето

под небето

08 Окт, 2017

Журналисти на протест срещу политическия натиск върху медиите

По-добре празни столове, отколкото празни въпроси - с този надслов журналисти излизат на протест срещу ултиматумите от управляващите и политическия натиск над медиите в България. Конкретният повод за протеста е поведението на Валери Симеонов и разпратения чрез пресслужбата на Министерски съвет към журналисти ултиматум за извинение към него.

"Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", казват организаторите от Асоциация на европейските журналисти - България.

"Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ", коментират още те. Тодоров заплаши с уволнение в ефир журналиста Виктор Николаев, тъй като водещият в предаване по НОВА му задаваше неудобни въпроси.

"Уважаеми колеги журналисти,

Уважаеми граждани,

Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме!

Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", призовават от АЕЖ - България.

Протестът ще се проведе в сряда в 9 сутринта пред Министерски съвет в София.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини