Подтепето

под небето

12 Окт, 2017

Археолози започват разкопки на Източната порта

Екип с ръководител Мая Мартинова започва работа на ценния обект

Целта е Източната порта да бъде експонирана и достъпна в най-достойния ѝ вид

Археолози започват работа на Източната порта - един от най-впечатляващите, но и изоставени обекти в града. Ръководител на проучванията ще бъде археологът Мая Мартинова, заедно с екип от Регионалния археологически музей. В края на август т.г. с Решение на Министерския съвет Община Пловдив получи правото да управлява за срок от 10 години комплекса „Източна порта на Филипопол”.

Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Предоставянето му на общината ще позволи реставрация, експониране и управление, които да спомогнат за развитието на културния туризъм. Начало на разкопките ще дадат кметът Иван Тотев, зам.-кметът по култура Александър Държиков и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Източната порта е най-добре проучената от общо трите открити входа към античния град- източен, северен и южен. Руините и днес могат да се видят ул. ”Цар Иван Шишман”, в североизточното подножие на Трихълмието. През нея се е осъществявала връзката между Филипопол и Византион (Константинопол). 

Източната порта има един централен, по-широк вход и два странични. Улицата, която води към портата е с ширина 13,20 м., а от двете от колонадите от двете и страни са запазени множество фрагменти от колони и много богато декорирани коринтски капители. От двете страни на улицата се виждат тротоари с широчина 2,60м.

Недостатъчно добре експонирана и социализирана, тази археология остава някак в страни от вниманието на пловдивчани, но пък остава туристите без дъх, тъй като е една от задължителните спирки при посещението им под тепетата. Впечатляващ е изключително широкият и перфектно запазен римски път, който е водил към портата на древния град, както и архитектурните елементи от величествените колонади от двете страни на улицата, които са посрещали гостите на Филипопол в далечното минало.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

14 Май, 2018

Пловдив търси финансиране по отворената програма на МРРБ за културна инфраструктура

Кандидатстваме с два проекта – Небет тепе и Източната порта

Община Пловдив продължава да търси финансиране за Небет тепе и Източната порта. С тях ще се кандидатства по отворената наскоро програма на МРРБ за културна инфраструктура, съобщи днес кметът Иван Тотев и добави, че за целта е създадена работна група която да подготви процедурата. Програмата е с общо финансиране но 9 млн.лв., като предвижда 85% грантово финансиране и 15% кредитна линия. 

В края на миналата седмица екипът е внесъл идейния проект за Източната порта за съгласуване в НИНКН. Припомняме, че разкопките на тепето стартираха още през есента на м.г. и паралелно се изработваше идейния проект.

„За Небет тепе ще се работи на база на съществуващия вече проект на арх ...

» повече